Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Προσπαθούν να πνίξουν την Ελλάδα

ARti news

Η Ευρώπη φαίνεται να προσπαθεί να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, υποστηρίζει άρθρο γνώμης στην WP. «Επικίνδυνη διάσταση απόψεων» μεταξύ Γερμανίας-Γαλλίας με πολιτικο-ιδεολογικές προεκτάσεις, διαπιστώνει η Les Echos και συνεχίζει ότι ενώ ο F. Hollande προσπαθεί να υποστηρίξει τον Α. Τσίπρα τασσόμενος μεν υπέρ ενός αυστηρού προγράμματος αλλά αφήνοντας και μία προοπτική για το χρέος, η Merkel φέρεται να επιθυμεί την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης.
Χθες η Μerkel  φέρεται να είπε στους ηγέτες του ΕΛΚ ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δεν θα εκβιαστεί. Ο Επίτροπος Oettinger δηλώνει ότι το Grexit δεν είναι στόχος, αλλά θα είναι αναπόφευκτο, αν δεν υπάρξει λύση εντός των επόμενων πέντε ημερών. (Reuters)
Τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου διερωτάται το Bloomberg και εκτιμά ότι «ίσως η Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει άμεσα, αλλά θα είναι δύσκολο να επιβιώσει χωρίς κεφαλαιακούς ελέγχους» Τελικά, «πολιτικές εξελίξεις ενδεχομένως να καθορίσουν τη μοίρα της χώρας, είτε ένα δημοψήφισμα είτε νέες εκλογές».  «Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα είναι σαν την Αργεντινή και χειρότερα», προειδοποιούν οι NYT. Το Grexit θα αποτελούσε «τραυματική» εμπειρία, εκτιμά και η WSJ. Η ελληνική κρίση δε θα ξεπεραστεί χωρίς αναδιάρθρωση ή διαγραφή του χρέους, υποστηρίζει άρθρο γνώμης στην WP. Η Ελλάδα έχει σημασία, γιατί απειλεί την αξιοπιστία του ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Αντίθετα, η WSJ επισημαίνει ότι  «το Grexit δεν έχει την τρομακτική προοπτική που είχε κάποτε». «Είναι ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε για Graccident. Αν γίνει Grexit, θα είναι επειδή οι δανειστές ή τουλάχιστον το ΔΝΤ θέλησαν να γίνει», τονίζει ο Paul Krugman στους ΝΥΤ. «H Ευρώπη αντεπιτίθεται. Φαίνεται να προσπαθεί να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ», γράφει ο Matt O' Brien στην WP.
Στο εσωτερικό της χώρας οι εικασίες περί «σκοτεινών δυνάμεων» που θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ παύουν να είναι περιθωριακές και λαμβάνουν κυρίαρχες διαστάσεις, επισημαίνει το Reuters, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί ότι επιδιώκεται η ανατροπή του.
 Επίθεση στους δανειστές εξαπολύει και ομάδα οικονομολόγων με επιστολή τους προς την Liberation, με την οποία απευθύνουν τη μομφή στους δανειστές ότι «προσπαθούν να πνίξουν την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου