Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Μελέτη-βόμβα με υπογραφή Τσιόδρα εκθέτει τον Μητσοτάκη για τις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ


Η μελέτη, η οποία είχε διεξαχθεί από τον ίδιο τον Σωτήρη Τσιόδρα, αποδεικνύει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα

NewsRoom

Μία μελέτη- βόμβα σχετικά με τη θνησιμότητα ασθενών με Covid-19 εκτός ΜΕΘ φαίνεται πως είχε στα χέρια της η κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Μάιο η οποία είχε διεξαχθεί από τον ίδιο τον Σωτήρη Τσιόδρα και αποδεικνύει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.
Πριν από περίπου 15 ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής προσπάθησε να μας πείσει πως δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ κι ότι η θνησιμότητα εντός και εκτός ΜΕΘ είναι ίδια. Ωστόσο, ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, δημοσιεύει μια μελέτη που «καίει» την κυβέρνηση και αφήνει έκθετο τον πρωθυπουργό αποδεικνύοντας όχι μόνο πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα, αλλά και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.
Η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο» αναφέρει στο twitter ο κ. Λύτρας.  Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.
«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

ΥΓ του blog: ....στο άρθρο του site υπάρχουν τα tweet του  Θεόδωρου Λύτρα, όμως ο πρωθυπουργός δεν είναι δυνατον να μη γνωρίζει την ύπαρξη της μελέτης των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Public Health (SJPH) (ΕΔΩ) τον Σεπτέμβριου του 2020, ούτε την πρόσφατν με τίτλο "Total patient load, regional disparities and in-hospital mortality of intubated COVID-19 patients in Greece, from September 2020 to May 2021στις 13/12/2021 στο ίδιο έντυπο. Αλήθεια δεν γνώριζε ούτε την επίστολή από πέρυσι 16 του Μάρτη για τον έλεγχο της πανδημίας με τίτλο «Σχέδιο για επιθετικό και εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο για SARS-COV-2 στην Ελλάδα», που υπογράφουν 9 κορυφαίοι καθηγητές μεταξυ των οποίων και οι Λάγιου, Δερμιτζάκης, Μαγιορκίνης; (ΕΔΩ) Τα γνώριζε απλα με την δύναμη και τον έλεγχο των παραμορφωτικών ΜΜΕ μας περνάει για μπαμπουΐνους που μας κάνει την χάρη να μας κυβερνά......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου