Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Καβάλησαν το καλάμι και δουλεύουν, προκαλούν και απειλούν τους ψηφοφόρους…


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποκρούσει την κατηγορία ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα πλημμυρίσει το κόμμα και τα στελέχη του με αλαζονεία, αλλά ματαίως.

Γιώργος Καρελιάς


Μια βδομάδα μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς διαβεβαίωσε (συνέντευξη στην «Καθημερινή»): «Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι».
Είναι φανερό. Ο τέως και εν αναμονή πρωθυπουργός θέλει να αποκρούσει την κατηγορία ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα πλημμυρίσει το κόμμα και τα στελέχη του με αλαζονεία, αλλά ματαίως. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές, η συμπεριφορά τους μόνο το παλιό σύνθημα «σεμνότητα και ταπεινότητα» δεν θυμίζει. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να διαπιστώσουμε ότι η αλαζονεία, ο κυνισμός και το… καλάμι έχουν κυριαρχήσει και αποτελούν προμήνυμα για όσα θα ακολουθήσουν, αν η κάλπη της 25ης Ιουνίου τους δώσει παντοδύναμη αυτοδυναμία.
Παράδειγμα πρώτο: Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι, αν μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα επωφεληθούν οι… πλούσιοι! Ο Σκέρτσος προσβάλλει ειδικά τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, που βλέπουν εδώ και μήνες την ακρίβεια να μην τους επιτρέπει να αγοράσουν τα χρειώδη.
Παράδειγμα δεύτερο: Ο ίδιος απέδωσε την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων στην… απλή αναλογική και-πηγαίνοντας λίγο πιο πέρα- σε ξένους πράκτορες!
Παράδειγμα τρίτο: Υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε τους καθηγητές «καθάρματα, σκουλίκια, αλήτες, αρχιμαφιόζους». Η ΝΔ είπε μεν ότι «οι χαρακτηρισμοί είναι απαράδεκτοι», αλλά αυτό του έκανε τη μούρη κρέας: ο γυρολόγος αυτός θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των νεοδημοκρατών, τουλάχιστον όσων ανέχονται τις προκλητικές συμπεριφορές.
Παράδειγμα τέταρτο: Ο βουλευτής Πνευματικός είπε ότι πρέπει να γίνεται διαλογή καρκινοπαθών τελικού σταδίου, διότι θεραπεία τους κοστίζει πολύ. Ήταν τόσο προκλητική αυτή η δήλωση που του στοίχισε την έδρα. Αλλά όσοι παρακολουθούν την εγκατάλειψη του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια(μια από τις συνέπειες είναι το ξεχαρβαλωμένο ΕΚΑΒ, που δεν μπορεί να μεταφέρει στα νοσοκομεία ανθρώπους που κινδυνεύουν) μπορούν να καταλάβουν πώς θα είναι η «αναβάθμιση» που το περιμένει στη νέα τετραετία.
Παράδειγμα πέμπτο: Η αδελφή του πρωθυπουργού και πρώην υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί, μάλλον απειλητικά, τους κατοίκους ενός μειονοτικού χωριού της Ροδόπης ότι, αν δώσουν ξανά πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα περάσουν καλά. Ιδού τα πρωτοφανή που εκτόξευσε η Ντόρα Μπακογιάννη: «Ομολογώ ότι απογοητεύτηκα πάρα πολύ. Με φέρατε σε δύσκολη θέση με όλους αυτούς που έδινα μάχη με όλους αυτούς στην Αθήνα για διάφορα θέματα της μειονότητας. Αντ' αυτού ψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω λοιπόν βοήθεια και στήριξη, διότι αν εσείς δεν με στηρίξετε εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω αύριο.
Στην Αθήνα δεν είναι όλοι σαν εμένα που αγαπάω τη μειονότητα. Τώρα η κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση της ΝΔ. Τους βουλευτές τους βγάλατε, τώρα πρέπει να βγάλετε κόμμα και αυτό είμαστε εμείς. Έφερα στα Χανιά 41% που ποτέ εκεί ιστορικά δεν έχουν ψηφίσει τη ΝΔ, ούτε όταν ήταν ο πατέρας μου πρωθυπουργός, και δεν ψηφίζετε εσείς. Οπότε τώρα τι να κάνω; Γι' αυτό ήρθα εδώ για να περάσει το μήνυμα τώρα. Χρειαζόμαστε στήριξη. Αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα». Παρόμοια εκβιαστική συμπεριφορά πολιτικού προς ψηφοφόρους και μάλιστα σε δημόσια θέα δεν θυμάμαι.
Σε αντίθεση με τις δημόσιες διακηρύξεις τους, το εκλογικό αποτέλεσμα τούς έχει γεμίσει με αλαζονεία και κυνισμό. Έχουν καβαλήσει για τα καλά το καλάμι και δεν το κρύβουν.
Επιβεβαιώνουν αυτό που λέει η φράση η οποία αποδίδεται στον Αβραάμ Λίνκολν: «Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσ’ του εξουσία». Φαντασθείτε τι συμβαίνει αν η εξουσία γίνει παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου