Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Μέση Ανατολή-Ιράν-Τουρκία: Ο περιστρεφόμενος δερβίσης Ερντογάν και η «ζαλισμένη» Ελλάδα-Αλέξης Λεκάκης

Ερντογάν ο «περιστρεφόμενος δερβίσης» και στην κρίση της Μέσης Ανατολής…Ο Τούρκος πρόεδρος είναι υπερκινητικός και προσπαθεί να «παίξει» σε πολλά επίπεδα, ελπίζοντας πάντα σε κέρδη για την χώρα του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σχέση της Τουρκίας με το Ιράν. Μια σχέση ανταγωνιστική. Κάποιοι θεωρούν ότι η σφαγή στη Γάζα μειώνει αυτή την ανταγωνιστικότητα που φθάνει στα όρια της αντιπαλότητας. Ωστόσο δεν είναι έτσι, όπως εξηγεί ο ειδικός στα θέματα του Ιράν Αλέξης Λεκάκης. 
Ο κ.Λεκάκης κάνει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη στάση της Τουρκίας στην κρίση της Μέσης Ανατολής και επισημαίνει ότι παρά την ένταση στη ρητορική του, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα απ΄   όσα θα μπορούσε να κάνει εναντίον του Ισραήλ.
Ο  Αλέξης Λεκάκης- Κερκυραίος είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ιρανικής εξωτερικής πολιτικής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και διεθνολόγος.
Εξηγεί ότι  το Ιράν παρακολουθεί την σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς  με εξαιρετικό προβληματισμό καθώς δεν θα ήθελε να εμπλακεί  στη σύγκρουση με ευρύτερες προεκτάσεις, από την άλλη η πλήρης απραξία του, κινδυνεύει να το καταστήσει αναξιόπιστο στα μάτια του Ισλαμικού κόσμου, όπου προβάλλεται ως η κύρια συνεπής δύναμη υποστήριξης του Παλαιστινιακού.  Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να κερδίσει κάτι απ΄ αυτό.
Και η Ελλάδα τι κάνει με το Ιράν; Η απόλυτη ευθυγράμμιση της με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες είναι κατανοητή μέχρι ένα σημείο. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν ήταν καλές ,τουλάχιστον μέχρι το 2019. Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη επέλεξε να κόψει κάθε γέφυρα με την Τεχεράνη, χωρίς να υπάρχει κανένα εμφανές κέρδος για τα δικά μας συμφέροντα. Η δήλωση του κ.Μητσοτάκη μετά από τη δολοφονία Σουλεϊμανί -στήριξε 100% την αμερικανική επιλογή- άφησε άφωνους πολλούς στην Αθήνα και όχι μόνο.
Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι κατανοητή καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν σε κάποιο επίπεδο τις σχέσεις τους με το Ιράν ,χωρίς αυτό να τις καθιστά υπόλογες στην Ουάσινγκτον ή στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου