Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Λωτοφάγοι


Για να ξεχάσουν πιο εύκολα οι συνταξιούχοι, το Οικονομικό Επιτελείο τους προσφέρει ως «δωράκι» ένα επίδομα που κυμαίνεται  από 100 – 200 ευρώ

του Βασίλη Αγγελόπουλου


Το… μαρτύριο του λωτού περνούν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τα 2,6 εκατ. των συνταξιούχων. Σαν άλλοι λωτοφάγοι, προσπαθούν να μην θυμούνται ότι κάποτε λάμβαναν 13η σύνταξη (ή αλλιώς δώρο Χριστουγέννων). Στο πλαίσιο αυτής της γενικότερης… ασθενικής μνήμης, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ενίοτε πολιτική ηγεσία. Έτσι έγινε και φέτος. Για να ξεχάσουν πιο εύκολα οι συνταξιούχοι, το Οικονομικό Επιτελείο τους προσφέρει ως «δωράκι» ένα επίδομα που κυμαίνεται  από 100 – 200 ευρώ, ανά περίπτωση. Μάλιστα, το επίδομα αυτό θα το πάρουν τμηματικά, το 70% των συνταξιούχων και όχι όλοι!
Μεγάλοι χαμένοι όσοι λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.600 ευρώ το μήνα, συνυπολογιζόμενου και του φόρου. Εκείνοι δεν δικαιούνται να λάβουν το οποιοδήποτε βοήθημα. «Καλά να πάθουν» να έχουν μεγάλες συντάξεις. Οι άλλοι, οι «τυχεροί» με τα πενιχρά εισοδήματα, θα λάβουν μια κάποια στήριξη. Άλλωστε είναι και οι περισσότεροι, περίπου 1,8 εκατ. πολίτες και άρα, καλό είναι να μην θυμούνται. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να το εκφράσουν αυτό και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν βολεύει να συμβεί κοντά σε κάποια κάλπη…
Περασμένα ξεχασμένα λοιπόν, αφού κανείς από τη σημερινή Κυβέρνηση δεν θέλει να θυμάται ότι η 13η σύνταξη, κόπηκε δια νόμου, το 2020! Μάλιστα, το επιχείρημα που υπήρχε τότε ήταν ότι η όποια επαναφορά έγινε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, ήταν περιορισμένη. Σωστό ήταν αυτό, αφού πράγματι, η 13η σύνταξη δινόταν ολόκληρη μόνο για όσους λάμβαναν έως 500 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πάνω, η χορήγηση γινόταν κλιμακωτά. Στα πρόσθετα επιχειρήματα της σημερινής Κυβέρνησης ήταν ότι αυτό το μέτρο (η… κουτσουρεμένη 13η σύνταξη), συνιστούσε κάποιας μορφής επίδομα! Έτσι, λίγα χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι εκείνη η παροχή, αντικαταστάθηκε τελικά από ένα άλλο… επίδομα, το οποίο είναι σαφώς μικρότερο.
Τώρα γιατί θα πρέπει οι σημερινοί δικαιούχοι αυτής της παροχής που θα πάρουν 150 ευρώ έκαστος εάν έχουν έως 700 ευρώ κύρια σύνταξη και δεν έχουν προσωπική διαφορά, ή 200 ευρώ εάν έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ έκαστος, θα πρέπει να πανηγυρίζουν, αυτό αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό. Θυμίζουμε ότι στην άλλη (την προγενέστερη, κουτσουρεμένη χορήγηση 13ης σύνταξης), δινόταν όλο το ποσό μέχρι τα 500 ευρώ σύνταξη. Τελικά, μάλλον τα 150 ευρώ του 2023, με πληθωρισμό στα ύψη εδώ και μία διετία, είναι περισσότερα από τα 500 ευρώ του 2019, όταν οι τιμές των προϊόντων ήταν αισθητά χαμηλότερες. Είναι αυτά τα «τρικ» των αριθμών που αλλάζουν εντελώς την ίδια την πραγματικότητα. Όσο υπάρχει λωτός, τόσο οι… λωτοφάγοι θα ξεχνούν που ήταν χθες και κυρίως, που βρίσκονται σήμερα. Δεν συμφέρει να θυμούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου