Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Πώς εφευρέθηκε η θεωρία περί της «Γης του Ισραήλ», σύμφωνα με τον Shlomo Sand


Ένας δολοφονικός μύθος: "Ο Θεός έδωσε αυτή τη γη στον εβραϊκό λαό".

Pierre Stambul*

Σε προηγούμενο βιβλίο του (“Comment le peuple juif fut inventé”, (Πώς εφευρέθηκε ο εβραϊκός λαός) Fayard, 2008), ο Shlomo Sand αποδόμησε τους δύο θεμελιώδεις μύθους του σιωνισμού σε πολύ λίγα πράγματα: την εξορία και την επιστροφή. Όχι, δεν υπήρξε μαζική έξοδος των Εβραίων όταν τα στρατεύματα του Τίτου κατέστρεψαν τον Ναό το 70 μ.Χ.. Οι σημερινοί Εβραίοι δεν είναι απόγονοι των Εβραίων της αρχαιότητας. Είναι κυρίως απόγονοι προσηλυτισμένων. Η σιωνιστική ιδέα ότι, μετά από αιώνες εξορίας, επέστρεψαν στη γη των προγόνων τους είναι μια μυθοπλασία.
Αυτή τη φορά, ο Shlomo Sand αντιμετωπίζει έναν άλλο ανθρωποκτόνο μύθο. Για τα μέλη του εθνικοθρησκευτικού ρεύματος, “ο Θεός έδωσε αυτή τη γη στον εβραϊκό λαό” και στο όνομα αυτών των φονταμενταλιστικών αντιλήψεων, οι Παλαιστίνιοι είναι εισβολείς. Αλλά και οι “κοσμικοί” σιωνιστές μοιράζονται την ίδια αντίληψη. Έχουν μετατρέψει τη Βίβλο σε βιβλίο αποικιοκρατικής κατάκτησης, υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι είχαν ανέκαθεν μια ακλόνητη προσήλωση στη “γη του Ισραήλ”, η οποία τους δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα ιδιοκτησίας. Είναι αυτός ο μύθος της γης που περνάει από το μύλο με ευχάριστο ύφος και πολυάριθμες ιστορικές και βιβλιογραφικές αναφορές. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα απολύτως απαραίτητο βιβλίο.

Προσωπικές ιστορίες
Στο “Comment le peuple juif fut inventé”, ο Shlomo Sand αφηγείται μια σειρά από προσωπικές ανέκδοτες ιστορίες. Τη μακροχρόνια φιλία του με τον Παλαιστίνιο ποιητή Mahmoud Darwish, ο οποίος εξορίστηκε από την ίδια του τη χώρα και δεν του επιτράπηκε ούτε καν να ταφεί στο χωριό του (το οποίο δεν υπάρχει πια). Και η ιστορία του Καταλανού πεθερού του, επιζώντος του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, ο οποίος κατέληξε να “προσγειωθεί” στο Ισραήλ.
Εκεί, ο Shlomo μας δίνει μερικά στοιχεία για την καταγωγή του. Γεννήθηκε σε ένα από εκείνα τα στρατόπεδα για τους Εβραίους επιζώντες της ναζιστικής γενοκτονίας, για τους οποίους υπήρχε μόνο ένας πιθανός προορισμός: το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι πλήρωσαν ακριβά για ένα συντελεσθέν εις βάρος τους ευρωπαϊκό έγκλημα.
Το 1967, ο Shlomo ήταν στρατιώτης σε έναν στρατό που προχώρησε στην αιματοβαμμένη κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Περιγράφει τον εθνικιστικό πυρετό των νέων γύρω του, τη βεβαιότητα ότι “θα επιστρέψουν στη γη των προγόνων τους”. Περιγράφει επίσης ένα αναίτιο έγκλημα πολέμου: έναν ηλικιωμένο Παλαιστίνιο που βασανίστηκε μέχρι θανάτου από αυτόν τον στρατό που ισχυρίζεται ότι διακατέχεται από ηθικές αξίες. Η γραφή του Shlomo διαπνέεται από μεγάλη συγκίνηση.
Ο Shlomo Sand είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Το πανεπιστήμιό του, που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης, χτίστηκε στη θέση ενός από τα πολλά χωριά (αρκετές εκατοντάδες) που εξαφανίστηκαν από τον χάρτη όταν εκδιώχθηκε ο παλαιστινιακός πληθυσμός το 1948. Οι κάτοικοι αυτού του χωριού δεν πολέμησαν και ήλπιζαν μέχρι τέλους ότι δεν θα εκδιωχθούν. Το κράτος του Ισραήλ εφαρμόζει πλήρη άρνηση της πραγματικής ιστορίας αυτής της γης και ειδικότερα των Παλαιστινίων. Ο Shlomo μιλάει για το έργο της ισραηλινής αντιαποικιοκρατικής οργάνωσης Zochrot, η οποία αναβιώνει τη μνήμη αυτών των χωριών που έχουν σβηστεί από τον χάρτη.
Ο Shlomo δραστηριοποιήθηκε στο ακροαριστερό αντισιωνιστικό κίνημα Matzpen τη δεκαετία του 1980. Δεν αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως αντισιωνιστής. Ωστόσο, ακόμη περισσότερο από το προηγούμενό του, το τελευταίο αυτό βιβλίο του κατεδαφίζει τους σιωνιστικούς μύθους με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Είναι υπέρ δύο κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα στην Παλαιστίνη, τα οποία θα είναι κράτη για όλους τους πολίτες τους. Ωστόσο, γράφει: “Εκ πρώτης όψεως, η κατοχή, που διανύει τώρα την πέμπτη δεκαετία της, προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία ενός διζωνικού κράτους”.
Δείχνει ξεκάθαρα πώς η εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη χώρα τους το 1948 ήταν εγκληματική και πώς το Ισραήλ κατέστησε την εκδίωξή τους οριστική. Η έρευνά του για το χωριό που καταστράφηκε για να χτιστεί το πανεπιστήμιό του (και για τους κατοίκους του) είναι ακριβής και αδιαμφισβήτητη. 
Η στνέχεια του άρθρου στον παρακάτω σύνδεσμό και στο ενσωματωμένο αρχείο κειμένου.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου