Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Οι 5 πιο καινούργιες γλώσσες στον πλανήτη και ποιοι λαοί τις μιλούν


Οι περισσότερες γλώσσες στον κόσμο έχουν πλούσια ιστορία που εκτείνεται σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Η εμφάνιση νεότερων γλωσσών τον τελευταίο αιώνα έχει προσφέρει στους γλωσσολόγους και τους ιστορικούς μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν από κοντά τη γέννηση και την ανάπτυξη μιας γλώσσας.
Παραδοσιακά, η εξέλιξη των γλωσσών επηρεαζόταν από το εμπόριο και τις εξερευνήσεις, αλλά σήμερα η τεχνολογία διαμορφώνει τις γλώσσες. Ας εντρυφήσουμε σε πέντε τέτοιες γλώσσες.

5 γλώσσες που αναπτύχθηκαν τα νεότερα χρόνια.
1. Lingala: Γεννήθηκε γύρω στο 1900, η Lingala δημιουργήθηκε όταν οι φυλές Bantu συνδύασαν γλώσσες κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά των Βέλγων. Μιλιέται από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
2. Εσπεράντο, μεταρρυθμισμένη Εσπεράντο και Ίντο: Η Εσπεράντο, που αναπτύχθηκε το 1887 για διεθνή χρήση, μεταρρυθμίστηκε και αργότερα αντικαταστάθηκε από την Ίντο, η οποία σήμερα έχει περίπου 500 ομιλητές.
3. Sona: Σχεδιασμένη το 1935, η Sona συνδυάζει στοιχεία από διάφορες γλώσσες. Οι 100 ομιλητές της επικοινωνούν διαδικτυακά.
4. Μοντέρνα Εβραϊκά:Αναβίωσε στα τέλη του 19ου αιώνα, η Μοντέρνα Εβραϊκή, που ομιλείται από 9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, έγινε η επίσημη γλώσσα του Ισραήλ.
5. Afrikaans: Προερχόμενη από Ευρωπαίους εποίκους στη Νότια Αφρική τον 17ο αιώνα, τα Afrikaans ομιλούνται σήμερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους ως πρώτη γλώσσα και από 10,5 εκατομμύρια ως δεύτερη γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου