Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Στην «οθωμανική» Θεσσαλονίκη…


του Δημήτρη Μηλάκα

Με αφορμή τον πόλεμο που ξέσπασε από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη και τη ναζιστική λογική των αντιποίνων κατά του συνόλου των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας που υιοθέτησε το Τελ Αβίβ, ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει για μια ακόμη φορά τη θέση της Τουρκίας στη σκακιέρα της περιοχής.
Σε δύο φαραωνικές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη την περασμέ
νη βδομάδα (μια συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και μια επίδειξη στρατιωτικής δύναμης για τον εορτασμό ενός αιώνα από την ίδρυση του τουρκικού κράτους) ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε με ιδιαίτερη ένταση πράγματα που έχει πει και στο παρελθόν και τα οποία η Δύση (ΗΠΑ κατά κύριο λόγο) τα ανέχεται και η ελληνική κυβέρνηση τα… καταπίνει.
Αξίζει τον κόπο να συνοψίσουμε τα όσα είπε αυτές τις μέρες ο Ερντογάν καθώς, όπως έχει αποδείξει η πολιτική του διαδρομή, ο δημόσιος λόγος του Τούρκου Προέδρου περιγράφει τις προθέσεις και τις επιλογές του:
  • Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική, αλλά πατριωτική οργάνωση που μάχεται για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
  • Το Ισραήλ είναι κράτος – τρομοκράτης.
  • Η Δύση/ΗΠΑ στηρίζουν διαχρονικά το Τελ Αβίβ με στόχο τον έλεγχο της περιοχής.
  • Η στρατιωτική παρουσία των Δυτικών/ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τον πόλεμο στρέφεται και κατά της Τουρκίας, η οποία είναι περικυκλωμένη από αμερικανικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διατηρούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.
  • Η Ελλάδα είναι διαχρονικά μια μαριονέτα την οποία χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι δυτικοί σταυροφόροι για να θίξουν τα συμφέροντα ή και την υπόσταση ακόμη της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο παρελθόν και του τουρκικού κράτους σήμερα.
  • Η σημερινή Τουρκία δεν έχει ξεχάσει το ένδοξο οθωμανικό παρελθόν της, ούτε έχει ξεγράψει τη μακραίωνη κυριαρχία της Υψηλής Πύλης σε περιοχές (όπως για παράδειγμα η Λωρίδα της Γάζας ή η Θεσσαλονίκη) που σήμερα δεν της ανήκουν.
Σαφείς επιδιώξεις
Αυτές οι δημόσιες και ξεκάθαρες τοποθετήσεις του Ερντογάν περιγράφουν απόλυτα τις αναθεωρητικές φιλοδοξίες στην εξωτερική του πολιτική, κάτι που προφανώς αφορά άμεσα την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου έχει εκ των πραγμάτων τεθεί θέμα κυριαρχίας εκατοντάδων νησιών και νησίδων καθώς και θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των ελληνικών νησιών από το βόρειο Αιγαίο μέχρι και το Καστελλόριζο.
Ο αναθεωρητισμός (των Διεθνών Συνθηκών) που διαχέεται στον δημόσιο λόγο του Τούρκου Προέδρου δεν αποτελεί (κατά κύριο λόγο) λαϊκίστικη πρακτική. Πάνω και πέρα από τον λαϊκισμό (που σίγουρα αξιοποιεί), ο Ερντογάν έχει καταφέρει:
  • Να διαλύσει την εικόνα (και επί της ουσίας) της Τουρκίας ως μιας χώρας υποτελούς στη Δύση (ΗΠΑ).
  • Να διεκδικήσει (και να πετύχει) την εμφάνιση της Τουρκίας ως περιφερειακού παίκτη με ιδιαίτερα συμφέροντα, τα οποία εν τέλει ανέχονται/συζητούν οι δυτικοί του εταίροι στο ΝΑΤΟ.
  • Να σύρει στην ατζέντα της αναθεωρητικής του εξωτερικής πολιτικής το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και την κοινωνία της χώρας.
  • Να υποστηρίξει έμπρακτα αυτόν τον αναθεωρητισμό με τρομακτικές επενδύσεις στην τουρκική πολεμική βιομηχανία, ελαχιστοποιώντας τις εξαρτήσεις από ξένες δυνάμεις.
  • Να αναδείξει τις δυνατότητες και το σθένος της τουρκικής ηγεσίας και του τουρκικού λαού να υπερασπιστούν/διεκδικήσουν «ότι καμία διευθέτηση στην ευρύτερη περιοχή δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Τουρκίας».
Η σωστή πλευρά…
Απέναντι στις σαφέστατες τοποθετήσεις του Ερντογάν κατά του Ισραήλ/Δύσης και υπέρ της Χαμάς/Παλαιστινίων, σαφέστατος επίσης εμφανίστηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος από τους πρώτους χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς και αναγνώρισε το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, ακολουθώντας απόλυτα τη γραμμή (στήριξης του Ισραήλ) της Ουάσιγκτον.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλήρως τα όσα λέει δημόσια ο Τούρκος Πρόεδρος για τον πόλεμο στο Ισραήλ, καθώς δήλωσε ότι «ο Ερντογάν είναι εκτός κλίματος». Σύμφωνα με αυτήν τη διαπίστωση του πρωθυπουργού, ο Ερντογάν είναι εκτός του αμερικανικού κλίματος/σχεδιασμού στην περιοχή, το οποίο συμμερίζεται και ακολουθεί κατά γράμμα η ελληνική κυβέρνηση θεωρώντας ότι τοποθετεί τη χώρα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας…

Τα ερωτήματα
Δεδομένων των ξεκάθαρα διαφορετικών τοποθετήσεων/επιλογών της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με την τρέχουσα κρίση και έχοντας κατά νου τις δίχως αναστολές αναθεωρητικές τοποθετήσεις της τουρκικής ηγεσίας, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι δύο:
  • Τι περιεχόμενο έχει ο λεγόμενος ελληνοτουρκικός διάλογος;
  • Ποια είναι η «πιεστική» ανάγκη που κάνει την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύδει σε ένα διπλωματικό τραπέζι που εν τέλει το μόνο που έχει μείνει να συζητηθεί είναι η κυριαρχία (επί νησίδων, νησιών κ.λπ.) και κυριαρχικά δικαιώματα (αποστρατιωτικοποίηση κ.λπ.) της χώρας;
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από το πρίσμα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ως μια «ανωμαλία» που εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις «προστασίας» από την υπερδύναμη, η ελληνική κυβέρνηση έχει μπει στον πειρασμό των υποχωρήσεων προκειμένου να εξυπηρετηθούν ευρύτερες ευρωατλαντικές ανάγκες. Γι’ αυτό όλο αυτό το διάστημα της κορύφωσης του αναθεωρητικού λόγου του Ερντογάν, που μίλησε ακόμη και για «οθωμανική Θεσσαλονίκη», δεν ακούστηκε «κιχ» από την ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς για να μην εκνευριστεί ο Ερντογάν και να μην αναβληθεί η φιέστα που ετοιμάζεται στις 7 Δεκεμβρίου στη συμπρωτεύουσα με την κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών και να μην δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να συγκρατήσει την Τουρκία σε «ευρωατλαντική» τροχιά…
Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου