Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Από την απληστία στην ανθρωποφαγία


Ανθρωποφαγία, το φάγωμα ενός ανθρώπου από άλλον άνθρωπο, αποτελεί ειδικά στο δυτικό πολιτισμένο κόσμο το απόλυτο ταμπού που σε ηθικό επίπεδο μπορεί να υποχωρήσει αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις που τίθεται θέμα επιβίωσης. Υπάρχουν παραδείγματα υπαρκτά, όπου σε καταστάσεις απόλυτης ένδειας όπως σε πολιορκίες που μπορεί το ένστικτο της επιβίωσης να οδήγησε και σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις.
Πόσο όμως ανατριχιάζουμε όταν δεν είναι οι πεινασμένοι που θέλουν να κρατηθούν στη ζωή αυτοί που γίνονται ανθρωποφάγοι αλλά αντίθετα είναι οι χορτάτοι και οι πιο καλοταϊσμένοι;; Και για να κρατηθεί το φύλλο συκής έπρεπε να έχει προηγηθεί η απανθρωποίηση των θυμάτων, το ξήλωμα κάποιων ανθρώπινων χαρακτηριστικών τους. Έπρεπε δηλαδή να είναι λιγότερο άνθρωποι από τους άλλους. Να έχουν άλλο χρώμα, άλλη θρησκεία, να είναι βάρβαροι, απολίτιστοι, τρομοκράτες…
Η ευσεβής καθολική Ισαβέλλα για παράδειγμα επέτρεψε στον Κολόμβο να μεταχειριστεί τους ιθαγενείς με εξοντωτικούς τρόπους στην περίπτωση που ήταν κανίβαλοι. Οπότε οι άκακοι αυτόχθονες κάτοικοι του Νέου κόσμου βαφτίστηκαν κανίβαλοι. Για τους Ναζί επίσης οι Εβραίοι, οι Σλάβοι, οι Τσιγγάνοι πολύ απείχαν από το να είναι άνθρωποι, πράγμα που τους έδινε το δικαίωμα να τους εξολοθρεύσουν.  Ζώα ονόμασε και η Ισραηλινή κυβέρνηση τους μαχητές Παλαιστίνιους για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για να μπορεί να προχωρήσει χωρίς ηθικούς φραγμούς στο απόλυτο μακέλεμά τους.
Το ότι οι χορτάτοι είναι οι ανθρωποφάγοι το αποδεικνύει η ιστορική πραγματικότητα. Όλοι οι κατακτητικοί πόλεμοι πραγματοποιήθηκαν για την επέκταση της κυριαρχίας και για τη ληστεία του πλούτου των πιο αδύνατων λαών από τους πιο ισχυρούς. Οι πιο χορτάτοι “έτρωγαν” του πιο πεινασμένους. Έτσι γίνανε οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι στον 20ο αιώνα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν και οι συν αυτώ ήταν χορτάτοι όταν δολοφόνησαν 200.000 ανθρώπους δίνονταν διαταγή για να πέσουν ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Χορτάτοι ήταν κι αυτοί που έσπειραν το θάνατο σε Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Γιουγκοσλαβία.
Χορτάτοι ήταν και οι Ισραηλινοί που τα τελευταία 70 χρόνια έχουν δολοφονήσει πάνω από 100.000 Παλαιστίνιους. Χορτάτες είναι και οι σημερινές ηγεσίες Ισραήλ, ΗΠΑ και ΕΕ που μέσα σε ένα μήνα έχουν σπείρει το θάνατο σε πάνω από 10.000 άμαχους, ανάμεσά τους πάνω από 4.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας. 2.000.000 Παλαιστίνιοι βλέπουν καθημερινά το θάνατο με τα μάτια τους, επειδή έτυχε να γεννηθούν στους δρόμους ελέγχου και διακίνησης του Πετρελαίου.
Καθαρά είχε προδιαγράψει πριν ενάμιση αιώνα ο Μαρξ μια αλήθεια που βλέπουμε να αποδεικνύεται καθημερινά: Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην διαπράττει το κεφάλαιο προκειμένου να αυγατίσει τα κέρδη του. Η “ανθρωποφαγία” εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο γίνεται από την απληστία των ισχυρότερων επιχειρηματικών ομίλων για όλο και περισσότερα κέρδη.
Η σύγχρονη “ανθρωποφαγία”, δεν είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Είναι χαρακτηριστικό του σημερινού κοινωνικού μας συστήματος, του καπιταλισμού. Για να εκλείψει πρέπει να εκλείψει η αιτία που την γεννά, το καπιταλιστικό κέρδος. Όλοι μιλάνε για ειρήνη. Αλλά το “και επί γης Ειρήνη” είναι ανέξοδο ευχολόγιο χωρίς τον αγώνα κατάργησης του καπιταλισμού, της σύγχρονης ανθρωποφαγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου