Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Aμερικανική Δικαιοσύνη κατά Biden: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να έχει αναλάβει έναν ρόλο παρόμοιο με ένα Οργουελιανό Υπουργείο Αλήθειας. (Τhe Wall Street Journal)


Aίφνης και η ΕΣΗΕΑ μετά από 3 χρόνια βγάζει σχετική ανακοίνωση

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, μια περίοδο που ίσως καλύτερα χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη αμφιβολία και αβεβαιότητα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να έχει αναλάβει έναν ρόλο παρόμοιο με ένα  Οργουελιανό «Υπουργείο Αλήθειας» Terry Doughty, περιφερειακός δικαστής στη Louisiana των ΗΠΑ
Βόμβα από την αμερικανική Δικαιοσύνη κατά Biden ενώ στο μεταξύ δείχνουν να αφυπνίζονται και οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι-ανάμεσά τους και η ΕΣΗΕΑ. Η απόφαση του Αμερικανού Δικαστή αναφέρεται στην ευρεία επιχείρηση καταστολής της κυβέρνησης Biden οποιασδήποτε φωνής αναδείκνυε την εργαστηριακή προέλευση του ιού COVID-19, τις παρανέργειες των εμβολίων, την αυθαίρετη επιβολή των απαγορεύσεων όπως απαιτούσαν οι εμπνευστές του επίσημου αφηγήματος που βρωμάει μεγάλη επαναφορά μέσα από τον έλεγχο και τη μείωση του πληθυσμού.

Το ρεπορτάζ της The Wall Street Journal υπογράφει ο Jacob Gershman.

Η απόφαση λέει ότι η αστυνόμευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τη διοίκηση του Biden πιθανότατα παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία-First Amendment. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε μια ευρεία προκαταρκτική διαταγή που περιορίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την επικοινωνία με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με διαδικτυακό περιεχόμενο, κρίνοντας ότι η αστυνόμευση των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αξιωματούχους της κυβέρνησης Βiden πιθανότατα παραβίαζε την Πρώτη Τροπολογία.
Σε απόφαση 155 σελίδων που εκδόθηκε την Τρίτη, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Terry Doughty της Louisiana απαγόρευσε σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να έρχονται σε επαφή με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την καταστολή των πολιτικών απόψεων και άλλων ομιλιών που συνήθως προστατεύονται από την κυβερνητική λογοκρισία.
Η διαταγή του δικαστή ήρθε σε μια αγωγή με επικεφαλής τους Ρεπουμπλικάνους γενικούς εισαγγελείς του Μιζούρι και της Λουιζιάνα, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση Biden ενθάρρυνε μια εκτεταμένη «ομοσπονδιακή επιχείρηση λογοκρισίας» στην προσπάθειά της να εξαλείψει αυτό που θεωρούσε ως ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κυβέρνηση , ισχυρίστηκε η αγωγή, πίεσε τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να απομακρύνουν τις δυσμενείς απόψεις σχετικά με τις πολιτικές υγείας του Covid-19, την προέλευση της πανδημίας, την ιστορία του φορητού υπολογιστή Hunter Biden, την ασφάλεια των εκλογών και άλλα διχαστικά θέματα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση. Σε μια σύντομη ενημέρωση που κατατέθηκε προηγουμένως στο δικαστήριο, το τμήμα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των εναγόντων και είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε τις απαραίτητες και υπεύθυνες ενέργειες για να αντιμετωπίσει μια πανδημία και ξένες απόπειρες εκλογικής παρέμβασης.
Η υπόθεση είναι από τις πιο δυνητικά επακόλουθες μάχες της Πρώτης Τροποποίησης που εκκρεμούν στα δικαστήρια, δοκιμάζοντας τα όρια στον κυβερνητικό έλεγχο του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter, το Facebook, το YouTube και άλλες μεγάλες πλατφόρμες.
Ποτέ άλλοτε ομοσπονδιακός δικαστής δεν έθεσε τόσο σαρωτικά όρια στον τρόπο επικοινωνίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με διαδικτυακές πλατφόρμες, σύμφωνα με δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ορισμένοι νομικοί έχουν αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για αποφάσεις ελέγχου περιεχομένου που λαμβάνονται τελικά από ιδιωτικές εταιρείες ή ότι τα δικαστήρια θα μπορούσαν να παρέμβουν χωρίς να καταπνίγουν τη νόμιμη κυβερνητική ομιλία για αμφιλεγόμενα θέματα δημοσίου συμφέροντος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι πιθανό να ασκήσει έφεση κατά της διαταγής.
Η απόφαση του δικαστή για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι πιθανό να εντείνει τις συντηρητικές επικρίσεις σχετικά με τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και τη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης στην ενθάρρυνση των πλατφορμών να αφαιρέσουν περιεχόμενο που θεωρεί ότι είναι παραπληροφόρηση, κακόβουλο περιεχόμενο ή επιβλαβές για τη δημόσια υγεία.
«Τα στοιχεία που έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής απεικονίζουν ένα σχεδόν δυστοπικό σενάριο», έγραψε ο Doughty  στην απόφασή του.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, μια περίοδο που ίσως καλύτερα χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη αμφιβολία και αβεβαιότητα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να έχει αναλάβει έναν ρόλο παρόμοιο με ένα  Οργουελιανό «Υπουργείο Αλήθειας»
Ο δικαστής είπε ότι οι ενάγοντες «έχουν προσκομίσει ουσιαστικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους ότι ήταν θύματα εκτεταμένης εκστρατείας λογοκρισίας» που, όπως είπε, στόχευε σχεδόν αποκλειστικά σε συντηρητικές απόψεις.
Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι ο Λευκός Οίκος και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρενόχλησαν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να καταστείλουν απόψεις που δεν αρέσουν στη διοίκηση – συμπεριλαμβανομένης της κριτικής για εντολές μάσκας και αντιρρήσεων για τον εμβολιασμό παιδιών Covid-19 – με κρυφές απειλές για νέες ρυθμιστικές υποχρεώσεις και επιβολή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Η μήνυση Μισούρι εναντίον  Biden έχει ευρύτερο δίχτυ από άλλες υποθέσεις, με τις πολιτείες να διεκδικούν ενδιαφέρον για την προστασία των δικαιωμάτων του λόγου των πολιτών τους.
Ο Doughty επέτρεψε επίσης στους ενάγοντες σε ασυνήθιστα πρώιμο στάδιο της υπόθεσης να συγκεντρώσουν πρόσθετα στοιχεία, όπως επικοινωνίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και να καθαιρέσουν υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Anthony Fauci, πρώην διευθυντή του Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.
Ο δικαστής αναφέρθηκε σε πολυάριθμες ανταλλαγές email μεταξύ αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και στελεχών της πλατφόρμας. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους υπαλλήλους της Google από τον Απρίλιο του 2021, ο τότε διευθυντής ψηφιακής στρατηγικής του Λευκού Οίκου,Rob Flaherty, κατηγόρησε ότι το YouTube «διοχέτευε» τους ανθρώπους στη διστακτικότητα των εμβολίων. «Αυτή είναι μια ανησυχία που μοιράζεται στα υψηλότερα (και εννοώ τα υψηλότερα) επίπεδα του WH», έγραψε.
Η μήνυση Μισούρι εναντίον Biden ισχυρίζεται ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το Παγκόσμιο Κέντρο Δέσμευσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας συνεπλάκησαν με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης «σε εκατοντάδες συναντήσεις για παραπληροφόρηση» και επισήμαναν συστηματικά «τεράστιες ποσότητες ομιλίας που προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση σε πλατφόρμες λογοκρισίας.»
Άλλοι ενάγοντες στη μήνυση περιλαμβάνουν επιδημιολόγους που είναι συντάκτες της Διακήρυξης του Great Barrington, μιας ανοιχτής επιστολής του Οκτωβρίου 2020 που επικρίνει τις πολιτικές αποκλεισμού της κυβέρνησης Covid-19 και το κλείσιμο σχολείων. Ισχυρίζονται ότι ο Fauci βοήθησε να ηγηθεί μιας εκστρατείας για την απαξίωση της δήλωσης και την καταστολή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τι τρόπος να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Άντριου Μπέιλι ως απάντηση στην απόφαση της Τρίτης. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Μπέιλι περιέγραψε την υπόθεση ως «την πιο σημαντική αγωγή για την Πρώτη Τροποποίηση σε μια γενιά».
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που εκπροσωπεί τους κυβερνητικούς κατηγορούμενους, κατέθεσε μια σύντομη μήκους σχεδόν 300 σελίδων αρνούμενη τους ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι οποιαδήποτε από τις επίμαχες αποφάσεις ελέγχου περιεχομένου ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής πίεσης.
Ο Doughty επέτρεψε επίσης στους ενάγοντες σε ασυνήθιστα πρώιμο στάδιο της υπόθεσης να συγκεντρώσουν πρόσθετα στοιχεία, όπως επικοινωνίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και να καθαιρέσουν υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Anthony Fauci, πρώην διευθυντή του Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.
Άλλοι ενάγοντες στη μήνυση περιλαμβάνουν επιδημιολόγους που είναι συντάκτες της Διακήρυξης του Great Barrington, μιας ανοιχτής επιστολής του Οκτωβρίου 2020 που επικρίνει τις πολιτικές αποκλεισμού της κυβέρνησης Covid-19 και το κλείσιμο σχολείων. Ισχυρίζονται ότι ο Fauci βοήθησε να ηγηθεί μιας εκστρατείας για την απαξίωση της δήλωσης και την καταστολή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τι τρόπος να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Andrew Bailey ως απάντηση στην απόφαση της Τρίτης. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Bailey περιέγραψε την υπόθεση ως «την πιο σημαντική αγωγή για την Πρώτη Τροποποίηση σε μια γενιά».
Ο Doughty έγραψε ότι η διαταγή του δεν είναι μια γενική απαγόρευση της κυβερνητικής επικοινωνίας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είπε ότι οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να ενημερώνουν τις πλατφόρμες για αναρτήσεις που περιλαμβάνουν εγκληματική δραστηριότητα, απειλές για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ασφάλεια ή περιεχόμενο που έχει σκοπό να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους σχετικά με τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες ψηφοφορίας.
Τίποτα στη διαταγή του, έγραψε, δεν εμποδίζει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες από το «να ασκούν επιτρεπόμενο λόγο δημόσιας κυβέρνησης που προωθεί τις κυβερνητικές πολιτικές ή απόψεις για θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος».
Στο μεταξύ στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο έφτασε ανακοίνωση της EΣΗΕΑ το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας  “ενώνει τη φωνή του με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ – Ε.Ο.Δ.) και απορρίπτει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA). Υποστηρίζουμε ότι η θέση του Συμβουλίου της Ε.Ε. πλήττει την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και θέτει τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους σε κίνδυνο. Η αόριστη επίκληση των «κινδύνων εθνικής ασφάλειας» μπορεί να καταστήσει ανεφάρμοστο το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης της Δ.Ο.Δ.:

“ΕΕ: Τα κράτη μέλη δείχνουν επικίνδυνη αδιαφορία για τις αρχές της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να επιτρέψουν την κατασκοπεία των δημοσιογράφων και των πηγών τους για αόριστους λόγους «εθνικής ασφάλειας». Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ-ΕΟΔ) απορρίπτουν σθεναρά τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) στις 21 Ιουνίου και καταγγέλλουν πλήγμα στην ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια νομοθεσία θα έθετε τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο.
Το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία στις 21 Ιουνίου 2023 σχετικά με την τόσο απαραίτητη Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, μια νομοθεσία που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, με σκοπό να εισαγάγει διασφαλίσεις κατά των πολιτικών παρεμβάσεων και της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και για την προστασία των δημοσιογράφων και των πηγών τους από τις παρακολουθήσεις. Έκτοτε, η ΔΟΔ και η ΕΟΔ συνηγορούν υπέρ μιας ισχυρής και αποτελεσματικής ρύθμισης ως απάντηση στις πολυάριθμες απειλές που τίθενται για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην ΕΕ.
Ωστόσο, νωρίτερα τον Ιούνιο, η Γαλλία εισήγαγε μια νέα εξαίρεση από τη γενική απαγόρευση της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας κατά των δημοσιογράφων. Αναφέρει ότι οι διατάξεις για την αποτελεσματική προστασία των δημοσιογραφικών πηγών «δεν θίγουν την αρμοδιότητα των κρατών -μελών για τη διαφύλαξη της εθνικής τους ασφάλειας».
Η ΕΟΔ είχε υποστηρίξει ότι μια τέτοια εξαίρεση στην πραγματικότητα θα αναιρούσε τις προστασίες που παρέχονταν αρχικά. Παραβλέπει επίσης τη σημαντική νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία καθιστά σαφές ότι ο αυτοσκοπός της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να καθιστά ανεφάρμοστο το δίκαιο της ΕΕ και δεν απαλλάσσει τα κράτη-μέλη από τις υποχρεώσεις τους να συμμορφώνονται με τους κανόνες του κράτους δικαίου.
Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ αντιτίθενται σθεναρά σε αυτήν την εξαίρεση, η οποία αντίκειται στον ίδιο τον σκοπό της νομοθεσίας και θα άνοιγε την πόρτα σε κάθε είδους κατάχρηση:
«Είμαστε ενοχλημένοι με τα επικίνδυνα κενά στη θέση του Συμβουλίου, τα οποία δείχνουν περιφρόνηση των αρχών της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης. Η εξαίρεση για την εθνική ασφάλεια στο άρθρο 4 σχετικά με την προστασία των πηγών και την προστασία από την τεχνολογία παρακολουθήσεων αποτελεί πλήγμα για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Θα θέσει ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους και θα επιφέρει επιπλέον ανατριχιαστικές συνέπειες τόσο για τους καταγγέλλοντες όσο και για άλλες πηγές. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως γίνεται κατάχρηση της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογηθούν οι παραβιάσεις κατά της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης. Η Πράξη αυτή υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε εμπιστοσύνη. Τα κράτη-μέλη δημιουργούν δυσπιστία», αντέδρασε η διευθύντρια της ΕΟΔ Renate Schroeder.
Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ βασίζονται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση κατά τη διάρκεια των τριμερών διαπραγματεύσεων να σταθμίσει και να σώσει αυτό που διακυβεύεται: την εμπιστοσύνη των δημοσιογράφων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και σε μια Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης αντάξια του ονόματός της”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου