Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Εξέγερση στη Γαλλία: Ένας νεκρός στις χθεσινές ταραχές - Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα της αστυνομίας - Σταματούν οι δημόσιες συγκοινωνίες


Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του όταν πήδηξε από κτίριο κατά τη διάρκεια ταραχών - 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες κινητοποιούνται την αποψινή νύχτα με τεθωρακισμένα οχήματα - Διακοπή των δρομολογίων λεωφορείων και τραμ σε όλη τη χώρα μετά τις 21:00

Η Γαλλία έχει γίνει από την Τρίτη θέατρο βίας που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο ενός 17χρονου από αστυνομικά πυρά στο προάστιο της Ναντέρ του Παρισιού. Η κηδεία του Νοέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος Νοέλ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.
Σήμερα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες με εκατοντάδες νεαρά άτομα να φωνάζουν «Δικαιοσύνη για τον Νοέλ» παρόλο που απαγορεύτηκαν από τη νομαρχία. Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα σήμερα το βράδυ, Παρασκευής προς Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 καθώς η χώρα προετοιμάζεται για περισσότερα βίαια επεισόδια στους δρόμους.

Η αστυνομία πραγματοποιήσε συλλήψεις στην Place de la Concorde
Η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού, σήμερα το βράδυ, μετά μια διαδήλωση που ξεκίνησε εν μέσω των ταραχών σε εθνικό επίπεδο έπειτα από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικά πυρά.
"Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ", ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του όταν πήδηξε από κτίριο κατά τη διάρκεια ταραχών
Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του σήμερα το απόγευμα όταν έπεσε από τη στέγη ενός καταστήματος στη βορειοδυτική Γαλλία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, καθώς οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές. Οι εκδοχές της αστυνομίας και της εισαγγελίας διίστανται ωστόσο για τις συνθήκες του δυστυχήματος: η πτώση του νεαρού σημειώθηκε "στο πλαίσιο μιας λεηλασίας" σε ένα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Ο εισαγγελέας της Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα, βεβαιώνει από την πλευρά του ότι αυτό το κατάστημα δεν "δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων".
Το θύμα, ηλικίας περίπου 20 ετών, ανέβηκε μαζί με έναν άλλο νεαρό στη στέγη ενός εμπορικού κέντρου, που έχει πολλά κλειστά καταστήματα, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Τεγιέ. Έπεσε από τη στέγη και αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας το πρωί. Ο νεαρός άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τεγιέ.
"Ο δεύτερος νεαρός, ο οποίος συνελήφθη, εξηγεί ότι οι δύο τους ανέβηκαν στη στέγη γύρω στις 5 το πρωί για να προσπαθήσουν να μπουν στο κατάστημα ώστε να πάρουν πίσω ένα αντικείμενο, που δεν διευκρινίζεται, το οποίο φέρεται να είχαν αφήσει μέσα", πρόσθεσε.

Ένας 54χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στην επικράτεια της Γαλλικής Γουιάνας, εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών κατά τη διάρκεια ταραχών στη χώρα
Και ένας ακόμα διαδηλωτής νεκρός στη Γαλλική Γουιάνα, αποικία που είναι πλέον ενσωματωμένη υπερπόντια επαρχία του Γαλλικού Κράτους στη Λατινική Αμερική, όπου γίνονται και εκεί διαδηλώσεις και συγκρούσεις για τη δολοφονία του Νοέλ. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες της αστυνομίας, ο άνδρας βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του στη συνοικία Cite Stanislas στην πρωτεύουσα Cayenne, όταν χτυπήθηκε από μια αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν γύρω στα μεσάνυχτα της Πέμπτης της Παρασκευής. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε επίσης από τις ταραχές, ανέφεραν αστυνομικές πηγές στην France Guyane.

Το χθεσινό ξέσπασμα της βίας είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση εκατοντάδων δημοσίων κτιρίων και αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γαλλικών μέσων ενημέρωσης οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές, που ενέχονται σε πράξεις βίας και βανδαλισμούς, είναι ανήλικοι μεταξύ 14 και 18 ετών, όπως άλλωστε ήταν και ο Ναέλ που το βράδυ της περασμένης Τρίτης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού. Έχουν καταστραφεί περίπου 500 κτίρια και 2.000 αυτοκίνητα. Στο Παρίσι σημειώθηκαν επιθέσεις κατά καταστημάτων ρούχων αλλά και τροφίμων. Ο δήμαρχος της πόλης Ντενέν που βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα της πόλης έχουν καταστραφεί.

Ανάπτυξη «πρόσθετων μέσων» για την αντιμετώπιση των ταραχών ανακοινώνει ο πρόεδρος Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να είναι παρών σε μία ακόμα υπουργική σύσκεψη διαχείρισης της κρίσης την οποία για τρίτο συνεχές βράδυ γνώρισε χθες, Πέμπτη, η Γαλλία. Αποτέλεσμα των χθεσινών εκδηλώσεων βίας, που γνώρισαν σχεδόν όλες οι γαλλικές πόλεις, ήταν ο τραυματισμός περίπου 250 αστυνομικών και οι προσαγωγές περίπου 670 ατόμων μικρής κυρίως ηλικίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ανάπτυξη από το υπουργείο Εσωτερικών «πρόσθετων μέσων» μετά από τρεις νύχτες ταραχών που βιώνει η χώρα με αφορμή τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού, με τον ίδιο να καταγγέλλει «εργαλειοποίηση» αυτού του δραματικού περιστατικού. Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας. Απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να επιδείξουν υπευθυνότητα» και ζήτησε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «αφαιρούν» περιεχόμενο και να εντοπίσουν χρήστες που συνδέονται με τα βίαια επεισόδια.
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπετ Μπορν που από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή συμμετέχει σε συσκέψεις για την διαχείριση της κρίσης δήλωσε ότι οι χθεσινές εκδηλώσεις βίας είναι ασυγχώρητες. Πολιτικοί παράγοντες, κυρίως από τον χώρο της Ακροδεξιάς έχουν ζητήσει να κηρυχθουν πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ληφθούν μέτρα καταστολής, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.
Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Διακοπή των δρομολογίων λεωφορείων και τραμ σε όλη τη χώρα μετά τις 21:00 ζητά η κυβέρνηση
Ο γαλλικός οργανισμός αστικών συγκοινωνιών δήλωσε πως σήμερα δεν θα εξυπηρετηθούν 20 γραμμές λόγω πυρπόλησης των λεωφορείων. Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Η πόλη της Μασσαλίας απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, διακοπή λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς στις 19.00
Η πόλη της Μασσαλίας αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων σήμερα, έπειτα από την χθεσινή νύκτα ταραχών σε ολόκληρη την Γαλλία, ανακοίνωσαν οι αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19.00.

ΟΗΕ: Η Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίσει τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού στους κόλπους των δυνάμεων επιβολής της τάξης
Ο ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων επιβολής της τάξης, τρεις ημέρες αφού αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε νεαρό. «Έχει έρθει η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη. Ο 17χρονος Ναέλ έπεσε νεκρός την Τρίτη από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου κοντά στο Παρίσι.
Έπειτα από τρεις νύκτες ταραχών σχεδόν σε ολόκληρη τη Γαλλία, «καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι η χρήση βίας από την αστυνομία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης βίαιων στοιχείων στη διάρκεια των διαδηλώσεων γίνεται πάντα σε σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, των μη διακρίσεων, της σύνεσης και της ευθύνης», υπογράμμισε η Σαμντασάνι. Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τη βία που ξέσπασε μετά τον θάνατο του εφήβου. «Κατανοούμε ότι σημειώθηκαν πολλές λεηλασίες και βίαια επεισόδια από κάποια στοιχεία που εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για τον σκοπό αυτό και ότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών τραυματίστηκε», δήλωσε.
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο «ζητάμε από όλες τις αρχές να φροντίσουν ότι, ακόμη και αν ξεκάθαρα υπάρχουν βίαια στοιχεία στις διαδηλώσεις, είναι κρίσιμο η αστυνομία να σέβεται ανά πάσα στιγμή αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, των μη διακρίσεων, της σύνεσης και της ευθύνης». Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία προχώρησαν σε 667 συλλήψεις τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ στο ίδιο διάστημα τραυματίστηκαν 249 αστυνομικοί και χωροφύλακες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

"Παντελώς αβάσιμη" η κατηγορία του ΟΗΕ για ρατσισμό στις δυνάμεις της τάξης
Η Γαλλία χαρακτήρισε σήμερα "παντελώς αβάσιμη" την κατηγορία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.
"Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη", αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
"Η τελευταία παγκόσμια περιοδική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε η χώρα μας, μας επέτρεψε να το αποδείξουμε", υπογράμμισε το υπουργείο προσθέτοντας ότι η "Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση".
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον κύκλο βίας, τις λεηλασίες και τις καταστροφές που σημειώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας μετά τον θάνατο την Τρίτη του 17χρονου Ναέλ, από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου. Η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρωπινά δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ότι είναι "η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης". Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, "οι δυνάμεις της τάξης αντιμετωπίζουν με μεγάλο επαγγελματισμό καταστάσεις και ενέργειες ακραίας βίας".
"Η χρήση βίας από την εθνική αστυνομία και τη χωροφυλακή, διέπεται από τις αρχές της απόλυτης αναγκαιότητας και αναλογικότητας, αυστηρά οριοθετημένη και ελεγχόμενη. 249 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες", υπενθυμίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ταξιδιωτική οδηγία για τη Γαλλία εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω βίαιων ταραχών
«Ενδέχεται να σημειωθούν διακοπές στις οδικές μετακινήσεις και η παροχή συγκοινωνιών εντός της χώρας μπορεί να μειωθεί», ανέφερε το βρετανικό ΥΠΕΞ στην ταξιδιωτική οδηγία που ανήρτησε διαδικτυακά.
«Ορισμένες τοπικές αρχές ενδέχεται να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι απρόβλεπτο πότε και πού θα ξεσπάσουν ταραχές. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης, να αποφεύγετε περιοχές όπου γίνονται ταραχές», προειδοποίησε τους Βρετανούς υπηκόους.

Το Βερολίνο εξέφρασε την "ανησυχία' του
Η Γερμανία παρακολουθεί «με κάποια ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ με αφορμή τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις μετά τον θάνατο νεαρού από τα πυρά αστυνομικού. Όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο Χέμπεστραϊτ επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης της επίσημης επίσκεψης που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Γερμανία από την Κυριακή το βράδυ ως την Τρίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η γαλλική κυβέρνηση «καταδίκασε ξεκάθαρα» τον θάνατο την Τρίτη του 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου. Παρατήρησε εξάλλου ότι ο Μακρόν και η κυβέρνησή του προσπαθούν «πολύ ενεργά να ξεπεράσουν» την τρέχουσα κρίση.
Πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου