Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Θέμης Τζήμας : Η εξέγερση των νέων στη Γαλλία και η επίσπευση των όποιων λύσεων στα εθνικά μας θέματα


Ο νομικός και διδάκτορας δημόσιου δικαίου και πολιτικής επιστήμης στο ΑΠΘ, Θέμης Τζήμας, αρχικά μιλώντας στον 98.4 αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της εξέγερσης των νέων στη Γαλλία, δηλωτικό κατά την γνώμη του, της πλήρους αποτυχίας των πολιτικών Μακρόν, για λογαριασμό της  χρηματοπιστωτικής ελίτ, με την πλήρη διεύρυνση των ταξικών και κοινωνικών ανισοτήτων . 
Όπως σημειώνει , σκόπιμα το σύστημα κάνει τα επιφαινόμενα ορισμένων ταυτοτικών βίαιων εκδηλώσεων, ως κυρίαρχο αφήγημα, για να αποκρύψει την βαθιά διχασμένη και ταξικά Γαλλική κοινωνία, όπου η εξέγερση των νέων  δεν ελέγχεται από κανένα τμήμα του πολιτικού συστήματος. 
Το κλίμα της εξέγερσης το  δημιούργησαν και το έζησαν στο κύριο κορμό του,  οι νέοι των γκέτο και των άλλων υποβαθμισμένων περιοχών. Ο κορμός  των εξεγερμένων ,  ήταν νέοι σε αποκλεισμό και περιφρόνηση, μέσα σε φτώχεια και σκληρή αστυνομική καταστολή, με τους γονείς τους ή τις γιαγιάδες τους να κατάγονται από μέρη που είχαν αποικιοποιηθεί από το Γαλλικό Κράτος που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους για να κρατήσει το αποικιοκρατικό του σύστημα και λεηλάτησε όσο πλούτο και φυσικούς πόρους μπόρεσε εκείνων των περιοχών. 
Η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι Γάλλοι πολίτες, γιατί στην Γαλλία γεννήθηκαν και ξεσηκώθηκαν απέναντι σε ένα αστυνομικό καθεστώς με 15 διαφορετικά σώματα καταστολής που έχει καταγγελθεί και στον ΟΗΕ για την αγριότητά του, το οποίο είχε σκοτώσει 13 άτομα ατιμώρητα μόνο τον τελευταίο χρόνο. Η μεγάλη πλειοψηφία τους επίσης είναι νέοι 15-22 χρόνων αλλά υπήρξαν συλλήψεις ακόμη και 9χρονων.
Στο δεύτερο μέρος της παρέμβασης του ο κ. Τζήμας, μιλάει για τα εθνικά θέματα με αφορμή και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για τα Στενά και την Κύπρο , αλλά και την επερχόμενη συνάντηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ , Μητσοτάκη - Ερντογάν. Κατά τον κ. Τζήμα , το μείζον δεν είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής , που η τουρκική πολιτική ελίτ εκμεταλλεύεται στρατηγικά. 
Το ζήτημα είναι , πως στην Ελλάδα, μια ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία με την σιωπή και την ανοχή μίας ούτως ή άλλως διαλυμένης αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι είναι η συγκυρία κατάλληλη για να οδηγηθεί σε λύσεις και απεμπλοκής από το Κυπριακό αλλά και συμφωνιών με την Τουρκία σε θέματα που σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή θα είχαν ανυπολόγιστο πολιτικό αλλά και εθνικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου