Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Η οικονομία των ΗΠΑ εισέρχεται σε σπιράλ επιβράδυνσης καθώς σκάει και η φούσκα της Τεχνητής Νοημοσύνης


Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών, σύμφωνα με τον CEO της Stability AI

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο ορατή σαν φούσκα, η επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ πλησιάζει εν μέσω απογοήτευσης των επενδυτών για τις τιμές των μετοχών εταιριών που επιδεικνύουν μία εμμονική προσήλωση στη πράσινη ατζέντα.
Μια κοινή αφήγηση στους κύκλους της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλες επιχειρήσεις θα δαπανήσουν συνολικά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα για να προωθήσουν την τεχνολογία τα επόμενα χρόνια.
Ένα τέτοιο ποσό μπορεί να δαπανηθεί, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, οπότε αναμένουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει επιβραδυνθεί. Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε δαπάνες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη για να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη το 2025 πάνω από την τάση περίπου 2%.
Με τα περιθώρια κέρδους κοντά σε υψηλά ρεκόρ, το μεγαλύτερο μέρος ενός υποθετικού άλματος ετήσιων κερδών κατά 40% θα πρέπει να προέρχεται από την άνοδο των εταιρικών εσόδων. Αλλά η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αποκλείει την αύξηση των πωλήσεων.
Η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2025 είναι 1%-1,5%, ποσοστό που θα ήταν χαμηλότερο από τις προσδοκίες μας για ανάπτυξη 2% φέτος.
Οι επενδυτές που θέλουν να συνδέσουν τις κουκκίδες μεταξύ του τρέχοντος επιπέδου των τιμών των μετοχών, των πιθανών επιπέδων οικονομικής δραστηριότητας και του ευρέως διαδεδομένου ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν καλό να μετριάσουν τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη θα τεθούν σε βραχυπρόθεσμη επιτάχυνση. Αντίθετα, όπως πάντα, θα ήταν καλό να εφαρμόζουν καλή λογική στη δημιουργία και τη διατήρηση καλά διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων που αντικατοπτρίζουν την ανοχή τους στον κίνδυνο και τους επενδυτικούς τους ορίζοντες. Δεδομένων των ρυθμών ανάπτυξης, θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να υπομείνουν περιοδικές πτώσεις που θα ωθήσουν τις τιμές των μετοχών πιο κοντά στις εύλογες αξίες τους.
Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα στο μυαλό των ενοίκων της Wall Street αυτή τη σεζόν όσον αφορά τα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας: Πότε θα αρχίσει κάποιος να κερδίζει πραγματικά χρήματα από την Τεχνητή Νοημοσύνη; αναρωτιόταν σε πρόσφατη ανάλυσή της στο CNN η Clare Duffy.
Στους 18 μήνες από τότε που το ChatGPT ξεκίνησε την κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν υποσχεθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση σε κάθε κλάδο και τη χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία για τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέντρα δεδομένων και ημιαγωγούς που απαιτούνται για τη λειτουργία μεγάλων μοντέλων AI.
Σε σύγκριση με αυτό το όραμα, τα προϊόντα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής φαίνονται μη σημαντικά –chatbots χωρίς σαφή πορεία προς τη δημιουργία εσόδων, χρησιμοποίησης τους στη λήψη μέτρων εξοικονόμησης κόστους τόσο για την κωδικοποίηση τεχνητής νοημοσύνης όσο και την εξυπηρέτηση πελατών και αναζήτηση με δυνατότητα AI που μερικές φορές φαίνεται να λειτουργεί με φτωχά αποτελέσματα.
Αλλά η Big Tech έχει ακόμα σχετικά λίγα να δείξει για όλα τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουν όσον αφορά τα σημαντικά κέρδη εσόδων από την τεχνητή νοημοσύνη που έχουν υποσχεθεί ή τα κερδοφόρα νέα προϊόντα, και οι επενδυτές αρχίζουν να ενοχλούνται.
Τα λιγότερο από εντυπωσιακά κέρδη και οι εκτιμήσεις της Amazon που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ακολουθήθηκαν, ως επί το πλείστον, από ανησυχίες ότι ξοδεύει έναν τόνο χρήματα στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να έχει πολλά να δείξει σε αυτόν τον τομέα, σε μια εποχή που η βασική της δραστηριότητα αντιμετωπίζει επίσης εμπόδια. Αυτό έσυρε τη μετοχή της σε πτώση σχεδόν 9% την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Intel σημείωνε βουτιά 25%  αφού η εταιρεία δήλωσε  ότι μετά από μεγάλες δαπάνες προσαρμογής στο κύμα τεχνητής νοημοσύνης, τώρα προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα προβλήματα της μειώνοντας το κόστος 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απολύοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Εν ολίγοις, οι φόβοι των επενδυτών μπορούν να συνοψιστούν στο: Αξίζει πραγματικά κάτι όλο αυτό; Ή μήπως είναι απλά ένα άλλο λαμπερό αντικείμενο που κυνηγάει η βιομηχανία για να επαναφέρει τα όνειρά της για ατελείωτη ανάπτυξη, προτού το εγκαταλείψει και προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο πράγμα;
Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Keith Weiss, στο κάλεσμα των κερδών της Microsoft: «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια συζήτηση στον κλάδο γύρω από τις απαιτήσεις (κεφαλαιακών δαπανών) γύρω από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και εάν η δημιουργία εσόδων θα συμβαδίσει πραγματικά με όλο αυτό».
Ο αναλυτής της UBS, Steven Ju, ρώτησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google, Sundar Pichai, πόσο καιρό θα χρειαστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη για να «βοηθήσει στη δημιουργία εσόδων… (και) να χτίσει μεγαλύτερη αξία με την πάροδο του χρόνου, έναντι απλά της μείωσης κόστους (όπως ανακοινώθηκε)».
Και μια έκθεση της Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα αναρωτήθηκε εάν υπάρχουν ήδη «πολύ μεγάλες δαπάνες και πολύ λίγα οφέλη» για τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι μετοχές τόσο της Google όσο και της Microsoft υποχώρησαν μετά τις αναφορές κερδών τους, μια ένδειξη δυσαρέσκειας των επενδυτών ότι οι τεράστιες επενδύσεις τους σε τεχνητή νοημοσύνη δεν έχουν οδηγήσει σε πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Meta –η οποία βίωσε μια παρόμοια απογοήτευση μετόχων το περασμένο τρίμηνο– απέφυγε την ίδια μοίρα αυτή τη φορά, δείχνοντας πώς οι επενδύσεις της σε τεχνητή νοημοσύνη τουλάχιστον συνέβαλαν στη βασική της δραστηριότητα, μεταξύ άλλων επιτρέποντας στις εταιρείες να κάνουν εύκολα συναρπαστικές διαφημίσεις με τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης της.
Ορισμένοι επενδυτές είχαν φτάσει και στο σημείο να προβλέπουν ότι αυτό θα ήταν το τρίμηνο που οι τεχνολογικοί γίγαντες θα άρχιζαν να σηματοδοτούν ότι υποχωρούν από τις επενδύσεις τους σε υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς «το AI δεν αποδίδει τις αποδόσεις που περίμεναν», δήλωσε στο CNN ο αναλυτής της Davidson, Gil Luria.
Το αντίθετο όμως συνέβη -η Google, η Microsoft και η Meta έδειξαν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα καθώς θέτουν τις βάσεις για αυτό που ελπίζουν ότι είναι το μέλλον με την Τεχνητή νοημοσύνη. Η Meta ανέφερε ότι αναμένει τώρα οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για ολόκληρο το έτος να κυμαίνονται μεταξύ 37 και 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το χαμηλό τέλος της καθοδήγησης κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Microsoft δήλωσε ότι αναμένει να δαπανήσει περισσότερα το οικονομικό έτος 2025 από τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2024. Η Google προέβλεψε δαπάνες κεφαλαίου «κάτω από» 12 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε τρίμηνο φέτος (ακόμη και για εξαιρετικά πλούσιες εταιρείες, αυτοί είναι μεγάλοι αριθμοί —για την Google, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του δεύτερου τριμήνου ανήλθαν σε περίπου 17% των συνολικών πωλήσεών της).
Και οι ηγέτες της τεχνολογίας έχουν πει ότι αυτό που χρειάζονται είναι περισσότερος χρόνος —πολύ περισσότερος χρόνος.
Η CFO της Microsoft, Amy Hood, δήλωσε σχετικά με τα κέρδη της εταιρείας ότι οι επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων της αναμένεται να υποστηρίξουν τη δημιουργία εσόδων από την τεχνολογία AI της «κατά τα επόμενα 15 χρόνια και μετά».
Η Meta, παρομοίως, αναμένει ότι «οι επιστροφές από τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη θα έρθουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε η CFO Susan Li στους αναλυτές. Και πρόσθεσε: «Η Gen AI είναι εκεί που βρισκόμαστε πολύ νωρίτερα… Δεν περιμένουμε τα προϊόντα της γενιάς μας AI να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη εσόδων το ’24. Αλλά αναμένουμε ότι θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες εσόδων με την πάροδο του χρόνου που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια σταθερή απόδοση της επένδυσής μας».
Αυτός ο χρονικός ορίζοντας είναι άβολος για πολλούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει τις ως επί το πλείστον αξιόπιστες πωλήσεις ανά τρίμηνο και όπως και την αύξηση κερδών από τη Silicon Valley.
«Αν πρόκειται να επενδύσετε τώρα και να έχετε αποδόσεις σε 10 έως 15 χρόνια, αυτή είναι μια επένδυση επιχειρηματικού κινδύνου, αυτή δεν είναι μια επένδυση δημόσιας εταιρείας», είπε ο Luria. «Για τις δημόσιες εταιρείες, αναμένουμε να έχουμε απόδοση της επένδυσης σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα. Επομένως, αυτό προκαλεί δυσφορία, επειδή δεν βλέπουμε τους τύπους εφαρμογών και τα έσοδα από εφαρμογές που θα χρειαζόμασταν να δικαιολογήσουμε οπουδήποτε κοντά σε αυτές τις επενδύσεις αυτή τη στιγμή».
Και ορισμένοι επενδυτές αμφισβητούν εάν οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποδώσουν ποτέ.
Ως παράδειγμα του πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστούν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης για να αποδώσουν οικονομικά, πάρτε για παράδειγμα την τεχνολογία «πλήρους αυτοοδήγησης» της Tesla που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Tesla έχει πουλήσει την τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού ως κλειδί για το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας από το 2015 και υποσχέθηκε σταθερά ότι θα ήταν πλήρως ικανή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά το FSD εξακολουθεί να απαιτεί έναν προσεκτικό οδηγό, ικανό να πάρει το τιμόνι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, και τακτικά μαστίζεται από ανησυχίες για την ασφάλεια, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του στους πελάτες της Tesla.
Προς το παρόν, οι CEOs τεχνολογίας φαίνεται να συμφωνούν ότι «ο κίνδυνος υποεπένδυσης είναι δραματικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο υπερεπένδυσης», όπως είπε ο Pichai της Google στην κλήση κερδών της περασμένης εβδομάδας (παρόμοια άποψη επανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, κατά τη διάρκεια της κλήσης της εταιρείας του). Τα κέντρα δεδομένων χρειάζονται χρόνο για να δημιουργηθούν και αν κάποιος πρόκειται να βγει νικητής στον αγώνα Τεχνητής Νοημοσύνης, καμία εταιρεία δεν θέλει να χάσει τη θέση της στην κορυφή απλώς και μόνο επειδή δεν είχε αρκετή υπολογιστική ικανότητα. Και κερδίζουν αρκετά από τις βασικές δραστηριότητές τους που οι επενδυτές ανέχονται τις δαπάνες τους προς το παρόν.
Αλλά κάποια στιγμή σύντομα -ο Luria προβλέπει ότι θα είναι είτε αργότερα αυτό το έτος είτε στις αρχές του επόμενου- η πίεση από τους επενδυτές να υποχωρήσουν στις επενδύσεις σε υποδομές και να αφήσουν την αύξηση των εσόδων να καλύψει τη διαφορά θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να κάνει τους ηγέτες της τεχνολογίας να υποχωρήσουν.
«Αυτή τη στιγμή, το παιχνίδι είναι ότι “όλοι πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να επενδύσουμε όσο χρειάζεται επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ηγετική θέση”, αλλά κάποια στιγμή η επένδυση θα είναι τόσο ασύμφορη που πολλοί από αυτούς… θα πουν, “ίσως το επόμενο τρίμηνο, δεν θα επενδύσουμε τόσα πολλά”, και μετά θα δείτε ότι θα συμβεί κάτι αντίστοιχο με τους υπόλοιπους», είπε ο Luria. «Πρόσκαιρο συμπέρασμα; Αυτό το επίπεδο επένδυσης δεν δείχνει να είναι βιώσιμο».
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα Stability AI.
Μιλώντας με αναλυτές της UBS σε μια κλήση την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stability AI Emad Mostaque (τον βλέπετε στη κεντρική photo) ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών». Πρόσθεσε ότι είναι ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια και δεν είναι ακόμη έτοιμη για μαζική υιοθέτηση από βιομηχανίες όπως ο τραπεζικός κλάδος. «Την ονομάζω φούσκα “dot AI” και δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα», είπε.
Η Stability AI είναι η εταιρεία πίσω από το Stable Diffusion, ένα από τα άλλα πιο δημοφιλή εργαλεία παραγωγής Τεχνητής Νοημοσύνης εκτός από την OpenAI.
Το Stable Diffusion επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν φωτορεαλιστικές εικόνες εισάγοντας κείμενο. Διαθέτει περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες και έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως η Coatue και η Lightspeed Venture Partners.
Ο Mosaque, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός του, έχει κατηγορηθεί για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με το παρελθόν, τα επιτεύγματα και τις συνεργασίες του. Ωστόσο, έχει αμφισβητήσειο ίδιος έναν προς έναν τους ισχυρισμούς σε μια λεπτομερή απάντηση στο προσωπικό του blog.
Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία πολλών ακαδημαϊκών, διευθυντικών στελεχών, ακόμη και μαθητών σχολείου, για την ικανότητά της να παράγει από το μηδέν, γλωσσικό και οπτικό περιεχόμενο που μοιάζει με το ανθρώπινο, ανταποκρινόμενη σε προτροπές του χρήστη, αντλώντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων.
Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία πλέον να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό της διαδικτυακής περιήγησης και των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πέρα από τις καταναλωτικές εφαρμογές, η τεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική, τις μεταφορές, τη ρομποτική, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τα οικονομικά, την άμυνα και άλλες βιομηχανίες.
Ωστόσο, μια πιο νέα μορφή τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίστηκε πρόσφατα είναι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιείται σε εργαλεία όπως το δημοφιλές chatbot AI ChatGPT από την αμερικανική εταιρεία OpenAI, καθώς και το Google Bard και το Microsoft Bing Chat, και παραγωγοί εικόνων όπως οι Dall-E, Stable Diffusion και Midjourney.
Ο Mostaque ανέφερε ότι το συνολικό ποσό της επένδυσης που απαιτείται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να αγγίξει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια «επειδή είναι πιο σημαντική από το 5G ως υποδομή για τη γνώση» και ισχυρίστηκε ότι τράπεζες όπως η UBS θα πρέπει να υιοθετήσουν την τεχνολογία καθώς είναι μια «μαζική αγορά». Όμως, πρόσθεσε, βρίσκεται ακόμα στα «πρώιμα στάδια» της ανάπτυξης αυτή τη στιγμή. «Δεν είναι αρκετά έτοιμη» να αναπτυχθεί σε κλίμακα σε μεγάλες βιομηχανίες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, «αλλά μπορούμε να δούμε την αξία», δήλωσε ο Mostaque.
Ο Mostaque είπε επίσης ότι οι εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν σωστά την τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις τους θα «τιμωρηθούν» από το χρηματιστήριο. «Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά θέματα τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέφερε το παράδειγμα της Google, η οποία έχασε 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια μέρα αφού το chatbot Bard AI έδωσε ανακριβείς πληροφορίες όσον αφορά ένα διαφημιστικό βίντεο κατά την κυκλοφορία του.
Η Google ανταγωνίζεται επιθετικά τη Microsoft προκειμένου να κερδίσει τη μάχη για τη δημιουργία ανώτερων εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου