Όπως την χριστιανική Εβδομάδα των Παθών διαδέχεται η Ανάσταση και το Πάσχα, το ίδιο ισχύει γεωπολιτικά για την Παλαιστίνη, το Πάσχα, πέρασμα δηλαδή από την ισραηλινή κατοχή στην ελευθερία και την δημιουργία του πολυαναμενόμενου Παλαιστινιακού Κράτους.
Τα προβλήματα που αναζητούν λύση είναι δύο: ο εν εξελίξει πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας και η απουσία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.
Ο πόλεμος απορρέει από την απουσία παλαιστινιακού κράτους. Υπάρχει ισορροπία τρόμου.
Οι Παλαιστίνιοι υπερέχουν στα σημεία στο πεδίο, ενώ οι υπέρτεροι τεχνολογικά Ισραηλινοί βρίσκονται σε επιχειρησιακό αδιέξοδο χωρίς να καταφέρνουν να κάμψουν την αντίσταση των Παλαιστινίων και να απομονώσουν τους μαχητές από τον άμαχο πληθυσμό.
Πέραν από την κόπωση και των δύο πλευρών το Ισραήλ θεωρεί ότι έχει επιλογές για να επιβάλει τις θέσεις του στον πόλεμο.
Το ερώτημα είναι αν το Τελ Αβίβ έχει συνειδητοποιήσει την αλλαγή στο ισοζύγιο ισχύος με τους Παλαιστινίους.
Όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητή η αλλαγή στο ισοζύγιο ισχύος των δύο πλευρών τόσο πιο αργά θα αλλάξει το status quo. Και τούμπαλιν: Όσο πιο αργά γίνει κατανοητή η αλλαγή στο ισοζύγιο ισχύος των δύο πλευρών τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το status quo.
Η ειρήνευση σε μακροπρόθεσμο στάδιο είναι συνάρτηση της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους επί τη βάσει της Λύσης των Δύο Κρατών.
Τότε μόνο οι δύο λαοί, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, θα ζήσουν ειρηνικά στην περιοχή. Η ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους θα άλλαζε μερικώς το status quo. Η καθυστέρηση, όμως, ίδρυσης Παλαιστινιακού Κράτους απειλεί να αλλάξει συνολικά το status quo προσεχώς.
Το Πάσχα της Παλαιστίνης είναι κοντά.
Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής
Πηγή: topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου