Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Η Von der Leyen προτείνει «εμβόλια» για τα μυαλά και «ασπίδα» για τη δημοκρατία


Rachel Marsden
αρθρογράφος, αναλύτρια πολιτικών και στρατηγικών θεμάτων και παρουσιάστρια ανεξάρτητης παραγωγής εκπομπών στη γαλλική και την αγγλική γλώσσα.

Πρωτοβουλία συγκρότησης μετώπου για τη σωτηρία του λαού και την αναγέννηση της χώρας. Η προεκλογική εκστρατεία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει μια πρωτοφανή προληπτική καταστολή της «λανθασμένης» σκέψης. 
Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως είναι. Μόνο που στην πραγματικότητα, συχνά σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πάρτε, για παράδειγμα, την ιδέα ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διεκδικεί την επανεκλογή της, ενώ στην πραγματικότητα απλώς τσακώνεται δημοσίως με μερικά άλλα στελέχη του πολιτικού κατεστημένου για να επιλεγεί και να επιβεβαιωθεί από το ίδιο το κατεστημένο και όχι από τη λαϊκή ψήφο. Αλλά αυτό δεν την έχει αποτρέψει από το να παριστάνει την πραγματική δημοκρατική υποψήφια.
Δεν είναι ότι δεν είχε την ευκαιρία να είναι πραγματικά υποψήφια και όχι απλώς να την υποδύεται, αλλά όταν οι Γερμανοί συνάδελφοί της της ζήτησαν να θέσει υποψηφιότητα για μια αιρετή θέση στην ΕΕ στη Γερμανία για να εδραιώσει κάποια δημοκρατική αξιοπιστία, εκείνη φέρεται να αρνήθηκε αυτήν την ταλαιπωρία.
Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να αναρτά «προεκλογικές» διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν να προσπαθεί πραγματικά να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους. Σε ένα τέτοιο βίντεο, υπόσχεται ότι αν επανα-στεφθεί, δηλαδή, «επανεκλεγεί», θα υπερασπιστεί την Ευρώπη με μια «ασπίδα δημοκρατίας». Η όλη ιδέα, διαμηνύει, είναι να «ανιχνεύσει την παραπληροφόρηση και την κακόβουλη παρέμβαση… να αφαιρέσει το περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των [τεχνητής νοημοσύνης] deepfakes, [και] να κάνει τις κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές». Τίποτα όμως σχετικά με την υπεράσπιση της δημοκρατίας της Ευρώπης από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες που ασκούν υπερβολική εξουσία, εάν υποθέτω σωστά.
Σημ. Μετ. τα Deepfakes είναι συνθετικά προϊόντα που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία για να αντικαταστήσουν πειστικά την ομοιότητα ενός ατόμου με αυτή ενός άλλου
Από τότε που ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της τεχνολογίας, Elon Musk, ανέλαβε το Twitter, μετονόμασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σε «Χ» και ντρόπιασε δημόσια όλες τις δυτικές κυβερνητικές αρχές που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν άμεσα την πλατφόρμα για τους δικούς τους προπαγανδιστικούς σκοπούς, η λειτουργία του «community notes» επιτρέπει στους χρήστες να αντιδρούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο σε περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των deep fake βίντεο, και έχει αποδείξει ότι το αντίδοτο στην ανακρίβεια είναι ο περισσότερος ελεύθερος και δημοκρατικός λόγος, και όχι ο λιγότερος.
Σημ. μετ. Οι «σημειώσεις της κοινότητας», είναι μια δυνατότητα στο X όπου οι συνεισφέροντες μπορούν να προσθέσουν περιεχόμενο, όπως ελέγχους δεδομένων κάτω από μια ανάρτηση, μια εικόνα ή ένα βίντεο
Η «δημοκρατία», στην περίπτωση αυτής της «Ασπίδας της Δημοκρατίας» είναι στην πραγματικότητα απλώς ένας ευφημισμός για τη λογοκρισία. Διότι από τι προστατεύει πραγματικά αυτή η «ασπίδα» την Ευρώπη, από το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί περισσότερη ελευθερία λόγου, εκτός από τα ενοχλητικά γεγονότα; Ή μήπως από τη βασίλισσα Ούρσουλα και το υπόλοιπο ευρωπαϊκό κατεστημένο που πρέπει να υπερασπίζονται τη δική τους ιδεολογική παραφροσύνη και να εξηγούν στους πολίτες γιατί οι αφηγήσεις που πλασάρουν συχνά δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα.Προφανώς, θεωρούν ότι η δημοκρατία θα ήταν καλύτερα αν όλα και όλοι όσοι δεν ταιριάζουν με τις κορυφαίες αφηγήσεις της ατζέντας τους μπορούσαν απλώς να ξυλοκοπούνται κατακούτελα και να σύρονται βαθειά στο σκοτάδι από τη διαδικτυακή Γκεστάπο που υπηρετεί τη διαδικτυακή «Ασπίδα της Δημοκρατίας» της φον ντερ Λάιεν. Αλλά ίσως ο χαρακτηρισμός της Ασπίδας της Δημοκρατίας ως κάτι περισσότερο από μια «ασπίδα προπαγάνδας» να είναι άδικος. Εξάλλου, δεν είναι ότι η ΕΕ ή η Ούρσουλα ισχυρίζεται πραγματικά ότι ενδιαφέρονται να κάνουν προπαγάνδα. Όχι, αντιθέτως η ίδια υποστηρίζει ότι θέλει απλώς να κάνει μια μικρή «προληπτική αποσφαλματοποίηση», η οποία δεν ακούγεται καθόλου σαν προπαγάνδα.
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία στην Κοπεγχάγη στις αρχές του μήνα, η von der Leyen εξήγησε ότι «η έρευνα έχει δείξει ότι η προ-διάψευση είναι πιο επιτυχής από την μετα-διάψευση. Η προ-διάψευση είναι το αντίθετο της μεταδιάψευσης. Εν ολίγοις, η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Σκεφτείτε τη χειραγώγηση των πληροφοριών ως ιό. Αντί να θεραπεύσουμε μια μόλυνση μόλις αυτή έχει επικρατήσει, αυτό είναι η μετα-διάψευση, είναι προτιμότερο να κάνουμε εμβολιασμούς, έτσι ώστε το σώμα μας να είναι εμβολιασμένο. Η προ-διάψευση είναι μια αντίστοιχη προσέγγιση».
Έτσι ακριβώς, φίλοι μου, απλά σκεφτείτε την ελεύθερη συζήτηση και τον διάλογο ως έναν βλαβερό ιό που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος. Μπορεί να προκαλέσει λεκτική διάρροια. Ασχημο πράγμα. Δεν θα ήταν επομένως καλύτερα αν η ΕΕ μπορούσε να εισάγει τις αφηγήσεις της σαν εμβόλιο κατευθείαν στο μυαλό των πολιτών για να εξαλείψει κάθε κίνδυνο βρώμικων αντίθετων απόψεων ή πληροφοριών;
Τι γίνεται όμως αν η αφήγηση της προ-διάψευσης ΕΙΝΑΙ η ίσια παραπληροφόρηση;
Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ, σωστά; Όλα όσα λένε η ΕΕ και οι δυτικές κυβερνήσεις είναι μονίμως η απόλυτη και πλήρης αντικειμενική αλήθεια και όποιος την αμφισβητεί είναι κάποιου είδους ξένος πράκτορας.
Παρεμπιπτόντως, η «κοινωνική ανθεκτικότητα» της von der Leyen εδώ στην πραγματικότητα σημαίνει απλώς συμμόρφωση – ότι όλοι στοιβάζονται στο όχημα του κατ’ εντολή κλόουν, ώστε αυτοί οι γελοίοι να μπορούν να πάνε όλο τον κόσμο βόλτα σε μία ωραία διαδρομή από τη Δυστοπική Εθνική Οδό προς όποια φρεσκότατη κόλαση υπαγορεύουν ανά πάσα στιγμή, τα απόκρυφα ειδικά συμφέροντά τους.
Αλλά ίσως εν προκειμένω η βασίλισσα Ursula θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.Μήπως όντως να θέλει απλώς να αναπτύξει την Ασπίδα της Δημοκρατίας της ενάντια σε στρατιές ενοχλητικών διαδικτυακών bots και όχι στον πολιτικό χώρο για να καταπνίξει τις διαφωνίες; 
«Δεν πρόκειται μόνο για πλαστά ή κατασκευασμένα περιεχόμενα», υποστήριξε η von der Leyen προαναγγέλλοντας την Ασπίδα. «Είναι επίσης η εξαγορά επιρροής και η πρόκληση χάους. Έχουμε δει ακροδεξιούς πολιτικούς και επικεφαλής υποψηφίους του AfD στη Γερμανία να έχουν τις τσέπες της Ρωσίας. Πουλάνε την ψυχή τους για ρωσικά προπαγανδιστικά μέσα και βίντεο».
Ε, λοιπόν, αν θέτει το ζήτημα κατ’ αυτόν τον τρόπο… το πλεονέκτημα της αμφιβολίας εκμηδενίζεται.
Θέλετε να συκοφαντήσετε έναν πολιτικό αντίπαλο επειδή τυχαίνει να απολαμβάνει την ελευθερία του λόγου σε διάφορες πλατφόρμες; Ακούγεται σαν αποστολή για την εφαρμογή της Ασπίδας Δημοκρατίας της Βασίλισσας Ursula, η οποία, όπως και το ΝΑΤΟ, λειτουργεί εντελώς αμυντικά και δεν κάνει ποτέ επιθετικές επιχειρήσεις, αλλά απλώς εξαφανίζει ενεργά τους αντιπάλους στο πολιτικό τοπίο.
Η ΕΕ προσπάθησε ήδη να ξεσκαρτάρει ολόκληρα μέσα ενημέρωσης που δεν τηςάρεσαν, λογοκρίνοντας ρωσικές πλατφόρμες όπως το RT και το Sputnik σε υπερεθνικό επίπεδο και επιβάλλοντας αυτή την απαγόρευση σε όλα τα κράτη μέλη ολόκληρου του μπλοκ, ελλείψει εθνικά κυρίαρχης και δημοκρατικής διαδικασίας. Η αιτιολόγηση; Μα τι άλλο: Ότι διέδιδαν «διαστρεβλώσεις γεγονότων» που απειλούσαν τη δημοκρατική τάξη της ΕΕ. Τίποτα καλύτερο για την αξιόπιστη δημοσιογραφία από το να υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις ότι είναι οι απόλυτοι κριτές της αληθινής πληροφόρησης.
Αποδεικνύεται ότι η καθολική λογοκρισία δεν τους έβαλε όλους σε τάξη, οπότε η von der Leyen υποστηρίζει στη διαφημιστική της καμπάνια ότι η Ασπίδα της Δημοκρατίας θα «εντοπίζει τη χειραγώγηση πληροφοριών και θα συντονίζεται με τις εθνικές υπηρεσίες». Κυνηγώντας τους εσφαλμένα ομιλούντες στο πληροφοριακό τοπίο;
Ακούγεται εξαιρετικά δημοκρατικό. Το ίδιο και η ιδέα των «εθνικών υπηρεσιών» που εκείνες πλέον θα αποφασίζουν τι θεωρείται είδηση.
Άραγε, θα απαιτήσει η εν λόγω αυταρχική Ασπίδα της Δημοκρατίας οποιαδήποτε ανεξάρτητη εποπτεία; Διότι η von der Leyen, όταν ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας υπό την καγκελάριο Angela Merkel, δεν ήταν και πολύ υπέρ της εποπτείας αυτού του είδους.
Τα δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου ήταν γεμάτα με λεπτομέρειες για την απογοητευτική απόδοσή της, με την Washington Post, για παράδειγμα, να αναφέρεται σε έλλειψη στρατιωτικού εξοπλισμού και σε υποσχέσεις για τη διόρθωση της κατάστασης που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Ανέφεραν επίσης ότι τα στρατεύματα χρησιμοποιούσαν σκουπόξυλα αντί για πολυβόλα για τις ασκήσεις του
ΝΑΤΟ. Υποθέτω ότι είχε πολλά από αυτά στη διάθεσή της. Γνωρίζουμε επίσης, από την κωλυσιεργία της στην επιτροπή που απαίτησε να δει τα γραπτά μηνύματά της με τους επικεφαλής της Pfizer σχετικά με τις συμφωνίες της για τα εμβόλια, ότι η βασίλισσα Ούρσουλα δεν είναι πράγματι υπέρ της διαφάνειας. Ποιος όμως χρειάζεται πραγματικές δημοκρατικές αξίες, όταν έχεις μια ασπίδα δημοκρατίας; Ίσως μπορέσουμε να τη δούμε να αναπτύσσεται σε πραγματικό χρόνο σε ένα είδος πιλοτικής εφαρμογής.
Πηγή: seisaxthia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου