Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Κράτος-τρομοκράτης δολοφονεί ανενόχλητο, η «διεθνής κοινότητα» παρακολουθεί…


Τι κάνει η «διεθνής κοινότητα»; Πού είναι οι κυρώσεις που πρέπει να επιβάλλονται σε όσους δολοφονούν αμάχους;

Γιώργος Καρελιάς 

Ερώτημα πρώτο: Τι είναι ένα κράτος που απειλεί μια εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να μην επικηρύξει μέλη της ηγεσίας του ως εγκληματίες πολέμου;
Η αποκάλυψη ότι η διαβόητη Μοσάντ, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, εκβίαζε  και απειλούσε την εισαγγελέα...
δίνει την πρώτη απάντηση: Είναι ένα κράτος-τρομοκράτης(διεθνής). Η αποκάλυψη δεν έγινε από κάποιο «ύποπτο» (αραβικό, ρωσικό ή κινεζικό) μέσο ενημέρωσης, αλλά από τον υπεράνω υποψίας βρετανικό «Γκάρντιαν».
Ερώτημα δεύτερο: Τι είναι ένα κράτος που γράφει στα αιματοβαμμένα υποδήματα του πρωθυπουργού, των υπουργών και των στρατηγών του την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου, δηλαδή της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, να σταματήσει την επίθεση εναντίον των αμάχων; Είναι διεθνής ταραξίας που μετατρέπεται σε δολοφόνο και ο πρωθυπουργός του λέει κυνικά ότι «κάτι πήγε στραβά», όταν ο στρατός του βομβάρδισε σκηνές αμάχων και σκότωσε μερικές δεκάδες.
Αυτό το κράτος, το Ισραήλ του Νετανιάχου, έχει ξεπεράσει κάθε όριο κατακτητικής συμπεριφοράς, γεγονός που οδηγεί τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης της ηγεσίας του για εγκλήματα πολέμου.
Όμως, δυστυχώς η «διεθνής κοινότητα» παραμένει άβουλη και απαθής. Πλην μεμονωμένων χωρών, που αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος(Ισπανία, Ισλανδία, Νορβηγία) και ορισμένων άλλων, ελαχίστων δυτικών,  που υποστήριξαν το Διεθνές Δικαστήριο.
Είναι η «διεθνής κοινότητα» που παρενέβη το 1989 στρατιωτικά στον εμφύλιο της παλιάς Γιουγκοσλαβίας για να τιμωρήσει την Σερβία και αργότερα συνέλαβε τον Μιλόσεβιτς και τον παρέπεμψε στο  Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα  πολέμου.
Είναι η ίδια «διεθνής κοινότητα» που επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και χαιρέτισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης  σε βάρος του Πούτιν.
Αλήθεια, τι διαφορετικό είχε κάνει ο Μιλόσεβιτς στο  γιουγκοσλαβικό εμφύλιο; Κι τι διαφορετικό κάνει  ο Πούτιν στην Ουκρανία; Για εγκλήματα πολέμου δικάστηκε ο πρώτος, για το ίδιο κατηγορείται ο δεύτερος. Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τον Νετανιάχου και τους συν αυτώ.
Και τι κάνει η «διεθνής κοινότητα»; Πού είναι οι κυρώσεις που πρέπει να επιβάλλονται σε όσους δολοφονούν αμάχους; Πώς αλλιώς θα καταλάβει το Ισραήλ του Νετανιάχου ότι δεν μπορεί να μένει ατιμώρητο εις το διηνεκές, όταν διαπράττει τέτοια εγκλήματα και περιφρονεί προκλητικά τη διεθνή δικαιοσύνη;
Δυστυχώς, η απάντηση είναι γνωστή και μονίμως απογοητευτική. Την έχει δώσει εδώ και 25 αιώνες ο αρχαίος Πλάτων: «Το δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το συμφέρον του ισχυρού»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου