Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Καραμπινάτος λαϊκισμός...


Τασος Παππας 

Το καλαμπούρι με τη Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζεται. Στην πρώτη γραμμή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που διεκδικεί το βραβείο ελαφρότητας. Δηλώνει θυμωμένη με τη στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και την καλεί να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις της συμφωνίας, διαφορετικά θα σταθεί εμπόδιο στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυστηρό το μήνυμα, που δεν επιδέχεται δεύτερη ανάγνωση. Ετσι νομίζετε;...
Την ίδια στιγμή όμως εκφράζει τη διαφωνία της με τη Συμφωνία των Πρεσπών για πολλούς και διάφορους λόγους, διαφωνία που είχε καταθέσει και όταν ψηφιζόταν από τη Βουλή, οπότε είχε δίκιο τότε που αντιστάθηκε, έχει δίκιο και τώρα που πιέζει τους γείτονες να τη σεβαστούν.
Περίεργα πράγματα; Οντως. Αλλά με τούτη την κυβέρνηση δεν αιφνιδιαζόμαστε με τίποτα. Δεν πρέπει να αιφνιδιαζόμαστε. Ο,τι κι αν λέει, ό,τι κι αν κάνει, είναι σωστό, ασχέτως αν έλεγε και έκανε τα τελείως αντίθετα όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Οι αρχές της (λέμε τώρα) υποτάσσονται στις περιστάσεις. Μην πείτε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με καραμπινάτο λαϊκισμό. Δεν πρόκειται περί αυτού. Αλλωστε η Δεξιά της πατρίδας μας φωνάζει πως έχει πάρει διαζύγιο από τον λαϊκισμό. Μη διανοηθείτε να μιλήσετε για δημαγωγία, θα έχετε άδικο βουνό και οι υπάλληλοι του καθεστώτος θα σας δώσουν αποστομωτική απάντηση δείχνοντας το σαράντα και κάτι τοις εκατό που πήραν στις εθνικές εκλογές. Η παρούσα κυβέρνηση πολεμά με λύσσα τον λαϊκισμό. Των άλλων. Η παρούσα κυβέρνηση καταγγέλλει τη δημαγωγία. Των άλλων. Η παρούσα κυβέρνηση υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Τα δικά της. Οι άλλοι είναι ύποπτοι.
Για παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «επιζήμια» τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά τόνισε ότι «θα την τηρήσουμε». Συγγνώμη, αν μια συμφωνία είναι επιζήμια για τη χώρα, αν είναι άδικη, αν σε βλάπτει, δεν την εφαρμόζεις γιατί τότε είσαι συνένοχος, αλλά κάνεις τα πάντα προκειμένου να την αλλάξεις προς όφελός σου κι αν αυτό δεν γίνεται προχωράς στην καταγγελία της και στην κατάργησή της. Αυτονόητο; Οχι, γιατί ο κ. Γεραπετρίτης μας λέει ότι «δεν προβλέπεται η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας». Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε: «Παρακολουθούμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς. Ακόμη και αν υπάρχει η βούληση από τη Βόρεια Μακεδονία ή την Ελλάδα να τροποποιήσουν τη Συνθήκη μονομερώς, δεν μπορεί να γίνει. Δεν προβλέπεται η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας».
Μήπως υπάρχει η δυνατότητα της καταγγελίας της σύμβασης και από τα δύο μέρη; Αν δεν αρέσει σε μας (το λέει η κυβέρνησή μας), αν δεν αρέσει και στους απέναντι (το λέει η ηγεσία της), γιατί να την τηρήσουμε; Εμείς λέμε ότι η συμφωνία είναι επιζήμια και δηλώνουμε ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια (άρα και αυτό της καταγγελίας της), οι γείτονες υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι προδοτική για τη χώρα τους και στην πράξη επιχειρούν να καθιερώσουν τη διπλή ονομασία (σκέτο Μακεδονία στο εσωτερικό τους, Βόρεια Μακεδονία στις διεθνείς επαφές τους). Αρα από διαφορετική αφετηρία καταλήγουν στο ίδιο σημείο. Η δεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας και η δεξιά ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας μπορούν να συμφωνήσουν. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία. Ποια θα είναι η συνέχεια; Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε-γέλασε.

Ανάγωγα
Μήνυμα της Λεπέν στη Μελόνι: «Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να μας προσπεράσει». Στην Ακρα Δεξιά προσπαθούν. Στην Αριστερά οι εμφύλιοι συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου