Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Κώστας Πικραμένος: "Βαλκανική ΚΩΛΟΜΒΙΑ 2.0" φαινόμενα και πρακτικές προτάσεις


Ο Κώστας Πικραμένος, διευθυντής Ερευνών της CP Consulting στη Μασσαλία, εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Ασφάλειας και Υπηρεσιών Πληροφοριών, μιλάει στον 98.4 και με σκωπτικό ύφος για όλα τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, σε επίπεδο ασφάλειας, πολιτικής αλαζονείας και "ρευστοποίησης" λειτουργιών ακόμη και ανεξάρτητων θεσμικών αρχών. Όπως σημειώνει, στην Ελλάδα απουσιάζει πλήρως η στοιχειώδης  καλλιέργεια πολιτικών στρατηγικής ασφάλειας, από το πιο απλό επίπεδο έως την εθνική ασφάλεια.
Ειδικότερα όπως σημειώνει:

Greek Mafia 
1) Συνεχή περιστατικά σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν ότι εκτός της δομικής παθογένειας υπάρχει πλέον και η θεσμική εμπλοκή της Greek Mafia... Η υπόθεση στις Φυλακές Ιωαννίνων, οι δολοφονίες στην Αττική, η υπόθεση Predator, η υπόθεση κοκαΐνης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά είναι μερικές μόνο από 30 υποθέσεις που έχει  καταγράψει ο ίδιος  τους τελευταίους 24 μήνες...
2) Στις Κυκλάδες γίνεται ξέπλυμα χρήματος μέσω του real estate... O πρόεδρος της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (κ. Βουρλιώτης) πρέπει να κηρύξει ΑΝΕΝΔΟΤΟ και να  δώσει προτεραιότητα στην Περιφέρεια Κυκλάδων
3) Τα στελέχη της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος και τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας κάνουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ αλλά χρειάζονται κίνητρα. Προτείνω ένα ποσοστό (3-5%) των χρημάτων που κατάσχονται από διάφορες υποθέσεις διαφθοράς που διεκπεραιώνουν να ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ως τακτικός προϋπολογισμός στις εν λόγω Υπηρεσίες. Παράλληλα να δίνονται οικονομικά bonus στους υπαλλήλους αυτών των ευαίσθητων Υπηρεσιών. 
 
Boυλευτική Ασυλία 
1) Από την στιγμή που ένας Βουλευτής διαπράττει αδίκημα θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προσάγεται στο Τμήμα Ασφαλείας και αν προκύπτει κακούργημα να συλλαμβάνεται βάσει Συνταγματικής πρόβλεψης (άρθρο 62) 
2) Πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής: Όποιος Βουλευτής διαπράττει Αδίκημα που εμπεριέχει το στοιχείο της ΒΙΑΣ (σεξουαλική, σωματική) αυτοδικαίως να  εκπίπτει της Βουλευτικής Ασυλίας. 
3) Τα αστυνομικά όργανα στο αεροδρόμιο  Ελ. Βενιζέλος δεν έκαναν τη δουλειά τους (υπόθεση Αυγενάκη) και πρέπει να γίνει ΕΔΕ και πειθαρχικός έλεγχος 
 
Γαλλία
1) Δύσκολα θα συγκεντρώσει 289 βουλευτές η Λεπέν την επόμενη Κυριακή για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Από Δευτέρα πρωί οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες με την πιθανότητα παραίτησης Μακρόν να φαίνεται στον ορίζοντα προκειμένου να ξεμπλοκάρει το θεσμικό αδιέξοδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου