Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Ο θάνατος του εμποράκου…


Οι μεσαίοι μπορεί και να πάρουν αβάντζο και κάπως να τη βγάλουν αλλά οι μικροί θα πέσουν θύματα της νέας τάξης πραγμάτων. Λουκέτο και πάλι λουκέτο, αντίο ζωή.

Χρήστος Ξανθάκης

Εκτός από την ψυχολογία, η αποδημία του αγαπημένου γάτου Σουπιού μου έχει καταστρέψει και το πατρόν του ύπνου. Πάει εξήμιση το πρωί, γαρίδα το μάτι του παραδοσιακά μαχμουρλή ρεπόρτερ. Τι να κάνω κι εγώ, παίρνω το τουτού και κατεβαίνω κέντρο για εσπρέσο κορέτο να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Κι όπως οδηγάω, ακούω Τραπεζιώτη και Μελιγγώνη στο Κόκκινο 105,5, το αγαπημένο μου δίδυμο στα FM. Mόνο Μελιγγώνη χτες, γιατί ο Τραπ βάρεσε αδειούλα και, άνευ απροόπτου, επιστρέφει σήμερα.
Βγάνει λοιπόν ο άνκορμαν στο μικρόφωνο τον Λεωνίδα Καρίγιαννη, που είναι διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού μικρομεσαίων καταστημάτων τροφίμων, και τον ρωτάει πως πήγε ο κλάδος τώρα στις γιορτές τις πασχαλινές. Για να λάβει την απάντηση ότι ο τζίρος ήταν ίδιος με πέρυσι, αλλά με πληρωρισμό κοντά στο 20 % στα τρόφιμα, αυτό μας κάνει πτώση διόλου ευκαταφρόνητη και μάλλον όχι και τόσο εύκολα αντιμετωπίσιμη. Ιδίως όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο (Υπ)ανάπτυξης κλείνουν το ματάκι στις δέκα μεγάλες αλυσίδες που πήραν όλο το χαρτί. Και οι μικρομεσαίοι να μην πω τι πήραν, ντροπή ρε είμαστε οικογενειακή ιστοσελίδα…
Τέλος πάντων, μαύρισε ακόμη περισσότερο η διάθεση αλλά τι να κάνω για καφέ βγήκα. Πάρκαρα λοιπόν, πήγα περίπτερο, πήρα «Εφημερίδα των Συντακτών», πήρα «Αυγή», πήρα «δημοκρατία», πήρα και τη «Metrosport» να δω τι κάνουν τα καρντάσια. Οπότε είμαι στο ξεφύλλισμα, έχω στα χέρια την «Αυγή», και πέφτω πάνω σε δισέλιδο που υπογράφει ο Γιάννης Αγουρίδης και φέρει τον τίτλο:
«Ο πληθωρισμός τρώει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Και υπότιτλο:
«Σχεδόν μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) δηλώνει, σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και είναι πιθανό να βάλει λουκέτο, ενώ το 69 % των ΜμΕ σκοπεύει να αυξήσει κι άλλο τις τιμές των προϊόντων του κατά το επόμενο εξάμηνο».
Ταινία τρόμου αναμφισβήτητα, αλλά επειδή υπάρχουν και οι λάτρεις της στατιστικής, να πάμε στα νουμεράκια. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, το 44 % των ΜμΕ εκτιμά πως είναι αρκετά ή πολύ πιθανό η επιχείρηση να κλείσει κατά το επόμενο έτος. Περίπου τέσσερεις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 41,5 %) αναμένουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το τρέχον έτος, σχεδόν επτά στις δέκα (ποσοστό 67 %) βλέπουν μείωση της ζήτησης από τους τελικούς καταναλωτές, πάνω κάτω πέντε στις δέκα (ποσοστό 45,2 %) υποφέρουν από την αύξηση του ανταγωνισμού και σχεδόν τέσσερεις στις δέκα (ποσοστό 38,5 %) καταλήγουν σε αύξηση των οφειλών προς το Δημόσιο.
Πολύ ενδιαφέρον νούμερο ένα:
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά θετικών και χαμηλότερα ποσοστά αρνητικών εκτιμήσεων ως προς την εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Πολύ ενδιαφέρον νούμερο δύο:
Μόνο το 46,7 % των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δραστηριοποιείται σε μεσαίου μεγέθους ή μεγάλα αστικά κέντρα. Αντιθέτως, το 53,3 % δραστηριοποιείται σε περιοχές με λιγότερους από 100.000 κατοίκους.
Όπερ μεθερμηνευόμενον, οι μεσαίοι μπορεί και να πάρουν αβάντζο και κάπως να τη βγάλουν αλλά οι μικροί θα πέσουν θύματα της νέας τάξης πραγμάτων. Λουκέτο και πάλι λουκέτο, αντίο ζωή, κατεβασμένα ρολά, γειά χαραντάν στο σχέδιο Πισσαρίδη που θα μας κάνει άπαντες και άπασες σταρτάπερς!
Όσο για την επαρχία, πάλι θα το πληρώσει το μάρμαρο και θα βρεθεί έρημη και σκότεινη, σαν εκείνες τις πόλεις των χρυσοθήρων στο Ουέστ. Αλλά χου γκιβς ε φακ, που λένε και στο Χάρβαρντ. Η Αθήνα και η Μύκονος να κονομάνε και οι υπόλοιποι να έχουν τη μοίρα που περιέγραφε ο μεγαλοδιαιτητής στις περιβόητες κασέτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου