Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Θέμης Τζήμας: Αγγίζουμε τα όρια μίας γενικευμένης κλίμακας περιφερειακής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή


Ο νομικός- διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ, Θέμης Τζήμας, μιλώντας  στον 98.4, εξηγεί γιατί  ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο σενάριο μίας νέας γενικευμένης περιφερειακής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, ως συνέπεια ενός φαύλου κύκλου δράσης και αντίδρασης μεγάλων δρώντων στη περιοχή, όπου όμως ταυτόχρονα και οι μικρότεροι ή μεσαίου βεληνεκούς παίκτες γίνονται μη ελέγξιμοι από τα ευρύτερα υποσυστήματα που είναι ενταγμένοι. 
Ο κ. Τζήμας, μιλάει ακόμη για τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και την συσχέτιση του ρόλου αυτού με τα Ελληνοτουρκικά και την Κύπρο. Υποστηρίζει ότι η Τουρκία με λάθη και σοβαρά ολισθήματα και σοβαρά  προβλήματα ακόμη και με τον Αραβικό κόσμο, εντούτοις επιχειρεί να χαράξει μια αυτόνομη παρουσία στις εξελίξεις προς όφελος των εθνικών της επιδιώξεων, όπως αυτή τις αντιλαμβάνεται και έναντι της Ελλάδας. 
Το κρίσιμο εδώ είναι όπως λέει, η Ελλάδα τι αντιλαμβάνεται ως εθνικό συμφέρον και στρατηγική, τι ζητάει στη τελική από την Τουρκία, την ώρα που αυτή δεν σταματά να διεκδικεί ακόμη και θέματα κυριαρχίας μας και όχι μόνο κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, εμείς τι ακριβώς ζητάμε από την Τουρκία, ενόψει μάλιστα και της διακυβερνητικής συνάντησης ανωτάτου επιπέδου, που προγραμματίζεται τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου