Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Εγώ γιατί νιώθω μια αστάθεια;...


Νόρα Ράλλη


Σταθερότης, σταθεροτήτων, τα πάντα σταθερότης! Τετράποδο περισσοδάκτυλο θηλαστικό, της οικογένειας των ιππιδών. «Η ιδιότης του σταθερού, η ακινησία, η μονιμότης» σύμφωνα με το λεξικό του Δημητράκου, που 17 χρόνια το ’γραφε και όλες τις λέξεις, απ’ τα... αρχαϊκά του Ομήρου έως τα νεότερα, έπιασε.
Από τα τότες, απ’ τα πολύ παλιά τα χρόνια, μας έρχεται και η λέξη «σταθερότητα». Και μια και δυο χαρές την εννόησε ο Δημητράκος, μα πώς την καβαλάνε καθ’ εκάστην και αργίαν, κατά το αδόκητον και το δοκούν τους, αυτό δεν μας το μαρτύρησε - αναμάρτητος πήγε ο εν λόγω και αναμαρτύρητος. 
Ωστόσο, πώς να κρυφτείς απ’ την ξανθιά; Ετσι κι αλλιώς, τα βλέπει όλα. Και σε κοιτάζει με μάτια σαν κι αυτά, όταν γυρνάς, σταθερός και κορδωτός, στις δύο η ώρα. Βρε, πού τα πουλάς αυτά;
Σταθερότητα πούλησε πρώτος ο πρώτος Χαρίλαος. Ο Τρικούπης. Τρικούπης ο «εκσυγχρονιστής» εν σταθερότητα... και μας πρόκοψε. Ως «τετραετία σταθερότητας και δημιουργίας» αναφωνούν οι ιστορικοί την περίοδο 1928-1932 του Ελευθερίου Βενιζέλου, κατά την οποία και εγένοντο σχολεία, θέατρα (το Εθνικό!), τράπεζες (η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή η Ιερή Τράπεζα), το Συμβούλιο της Επικρατείας... αυτά κι αν μας πρόκοψαν.
Είχαμε όμως και τον άλλο Βενιζέλο (σιγά που θα γλιτώναμε): Ο Μπένι ο Πράσινος, γνωστός στην πιάτσα και ως «Επταπύργιος», ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τ’ όνομα το ξεστόμισε, με το κύρος ενός Ευάγγελου Βενιζέλου: «Η πολιτική σταθερότητα είναι αγαθό». Το 2013 το είπε, αφού είχε βέβαια προκάνει να κάνει συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά... και μας πρόκοψαν.
Σταθερότης και στο ΚΚΕ (δόξα τω Θεώ!). «Λευκό ή άκυρο» διέταξαν να ρίξουν σε όλους όσοι δεν αποδέχονται τη δικτατορία του προλεταριάτου (καλά, δεν θα ρίξουν και κατάρα. Λευκό ή άκυρο θα ρίξουν δα). Δεν πά’ να ’ν’ απέναντι ακροδεξιός, δεξιός της ρεμούλας, κεντροδεξιός της σχολής «τσιμέντο να γίνει». Το ΚΚΕ σταθερό. Αυτή η σταθερότης του ΚΚΕ αποσταθεροποίησε ακόμα και τον σταθερό Αδωνι. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε το 2016 στη Βουλή προς το ΚΚΕ: «Αυτοί είναι οπορτουνιστές. Δεν είναι όπως εσείς, καθαροί και συνεπείς κομμουνιστές».
Σταθερότης και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. του Ανδρουλάκη. Που πρώτα ήταν ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ, μετά έγινε εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, μετά έγινε Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, μετά έγινε ΕΛΙΑ, μετά ΔΗΣΥ, μετά έδυσε κι έγινε ΚΙΝ.ΑΛΛ. και μετά ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. που θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ... 
Σταθερότητα, όχι αστεία! Ηρθε ο πράσινος ήλιος και χλόμιασε αλλά κάποιοι αποξηραίνουν σε αυτόν οτιδήποτε αριστερό έχει μείνει στη χώρα. Γιατί εννοείται πως η χώρα, η Ευρώπη, ο κόσμος ολάκερος έχει τεράστια ανάγκη να γίνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα. Εξάλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα αν είναι σταθερά πρώτος ο Μητσοτάρχας. Αρκεί να είναι δεύτερος ο Ανδρουλάκης και ουχί ασταθώς. Σταθερά!
Σταθερότης και στη Ζωή! Διώχνει, διαγράφει, πολιτεύεται, αντιπολιτεύεται, πλάθει κουλουράκια, στέλνει καρδουλινάκια, αλλά τη σταθερότητά της δεν τη διαπραγματεύεται με κανέναν. Οπου βρει συριζαίο, σταθερά τον κοπανάει. Με λόγια συνήθως, αλλά αν έρθει και γίνει, ικανότατη είναι να του μάθει σταθερότητα και με έργα.
Οσο για τον Μητσοτάρχοντα, αυτός είναι ο βασιλιάς της σταθερότητος! Σταθερός στις πλημμύρες, στις φωτιές, στα Predator, στη Μαρέβα, στις μεγάλες δουλειές και στις μικρές «αναποδιές». Σταθερός στην αγάπη και για τη δημαρχάρα Μπέο βεβαίως, τον κατάλληλο άνθρωπο να βολέψει στον Βόλο τη σταθερότητα της φυλής, που κινδυνεύει από κάτι λουλούδες και πουσ@@@@, σαν τον Κασσελάκη. Πνεύμα και Ηθική, γιατί χωρίς αυτές τις αξίες που έρχονται από πολύ μακριά, από την εποχή του Μεταξά και του Κονδύλη, σταθερότης μηδέν.
Πλημμυρίσαμε σταθερότητα. Γκώσαμε. Τυμπανισμό πάθαμε. Σταθερότητα στην οικονομία, την ασφάλεια, την τάξη, τον Αγοραστό, τον Κικίλια, τη φέτα και το καλαμπόκι κονσέρβα. Το τελευταίο απαιτεί σταθερά κότες και πρέπει ο Μητσοτάρχοντας να επιλύσει πάραυτα το πρόβλημα. Χωρίς κότες, οποία σταθερότης;
Στον ύπνο και στον ξύπνιο μου, στο μετρό και στο τρόλεϊ, στο γραφείο και στη φάρμα των ζώων, η σταθερότητα πλανιέται πάνω απ’ το κεφάλι μου. Οπότε, πείτε μου γιατρέ μου (μιλάτε καλέ!), εγώ γιατί αισθάνομαι μία κάποιαν αστάθειαν;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου